Na sviatky ako stvorený.
Taliansky chlebík bez miesenia podľa tohto receptu z youtube pripravíte takmer bez námahy a chutí výborne.
Prežijete s ním celé sviatky bez toho, aby ste museli utekať do obchodu!
Potrebujeme:
320 ml vody
1/2 ČL sušeného droždia
30 ml olivového oleja
400 g chlebovej múky
1/2 PL soli
Postup:
Do misy si nalejeme vodu (nemala by byť úplne studená).
Primiešame sušené droždie a olivový olej.
Postupne pridáme aj múku a soľ.
Vymiešame lepivé cesto.
Prikryjeme fóliou alebo utierkou.
Necháme kysnúť 40 minút pri izbovej teplote.
Po uplynutí tejto doby si navlhčíme ruky vodou.
A z krajov preložíme cesto cez stred.
Prekladáme tak, aby vznikol tvar bochníka.
Znovu prikryjeme a necháme druhýkrát kysnúť 40 minút.
Takto isto preložíme ešte tretíkrát.
Opäť necháme vykysnúť 40 minút.
Celkovo takto necháme chlebík kysnúť v mise 4-krát po 40 minút.
Potom ho zvrchu posypeme preosiatou múkou.
Pomúčime si aj pracovnú dosku.
Vyklopíme na ňu vykysnuté cesto.
Ešte raz ho posypeme múkou, stiahneme z krajov a prekrojíme na 4 časti.
Vyformujeme 4 bochníčky a uložíme ich na plech pokrytý papierom na pečenie.
Plech prikryjeme bavlnenou utierkou.
Poslednýkrát necháme bochníčky podkysnúť na plechu po dobu 40 minút.
Pečieme do zlatista v predhriatej rúre na 220 °C asi 20 – 25 minút.
Hotovo.
Stačí už len nakrájať a môžete podávať.
Prajeme dobrú chuť!
Video recept: