Úžasný recept na jemnú krémovú rolku, ktorá je vďaka pridaniu vody do cesta elastická a netrhá sa.
Chutná delikatesa, ktorá si nájde miesto aj na vašom stole.
Výnimočný recept na najlahodnejšiu roládu z youtube kanála [Еда без Труда] Ольга Мирошниченко.
Potrebujeme:
Na cesto:
4 stredné vajcia (C1)
štipku soli
štipku vanilínu
150 g kryštálového cukru (6 PL)
4 PL vody (45 g)
100 g múky (5 PL)
Na impregnáciu:
60 ml vody
1 PL citrónovej šťavy (alebo 1/3 ČL kyseliny citrónovej)
1 PL práškového cukru
Na krém:
3 bielky
150 g kryštálového cukru (6 PL)
štipku kyseliny citrónovej
štipku vanilkového cukru (voliteľné)
Na polevu a posyp:
20 g tmavej čokolády
20 g bielej čokolády
20 g nasekaných orechov
Postup:
Do dvoch mís rozdelíme bielky a žĺtky.
Bielky vyšľaháme mixérom.
Pridáme soľ a vanilín.
Počas šľahania pridáme v dvoch alebo troch dávkach 75 g cukru.
Bielky šľaháme pri strednej alebo vysokej rýchlosti cca 2-4 minúty.
Do misky so žĺtkami pridáme cukor a vyšľaháme ich rovnakým spôsobom ako bielky.
Do vyšľahaných žĺtkov pridáme v dvoch dávkach vodu a metličkou premiešame.
Do zmesi na dvakrát preosejeme múku a jemne premiešame metličkou.
Do zmesi jemne vmiešame vyšľahané bielky.
Cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme po celej ploche.
Rúru predhrejeme na 200°C.
Vložíme plech s cestom a pečieme 8-12 minút do zlatista.
Cesto vyberieme z plechu, prekryjeme mierne navlhčenou utierkou a necháme vychladnúť asi 10-20 minút.
Do rajnice na sporáku nalejeme vodu.
Pridáme citrónovú šťavu, cukor a premiešame.
Zmes privedieme do varu, potom varíme jednu minútu, prelejeme do misky a necháme vychladnúť.
Do misky s bielkami pridáme cukor.
Potom pridáme kyselinu citrónovú a metličkou vymiešame.
Misku s bielkami položíme na vodný kúpeľ.
Mixérom šľaháme do mäkka asi 10 minút.
Potom misku zložíme z kúpeľa a šľaháme ďalšie 2-3 minúty.
Z vychladnutého cesta odstránime papier a potrieme zmesou vody, citrónovej šťavy a cukru.
Potom cesto potrieme krémom a zrolujeme.
Roládu zabalíme do papiera na pečenie a vložíme na dve hodiny do chladničky.
Po uplynutí doby vyberieme rolku z chladničky a odrežeme okraje.
Vrch ozdobíme roztopenou čokoládou a nasekanými orechmi.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: