SLIVKY mi vydržia celý rok: Toto bude váš obľúbený recept!

Proces je veľmi jednoduchý a zvládnete ho aj vo svojej kuchyni.

Sušenie sliviek je jedným z najjednoduchších spôsobov konzervovania tohto ovocia.

 

 

Proces je veľmi jednoduchý a zvládnete ho aj vo svojej kuchyni.

V nasledujúcich riadkoch vám ukážeme, ako na to.

YouTube kanál Production of fruits and vegetables hovorí o výhodách čerstvých, aj sušených sliviek a zároveň prezradil návod, ako si slivky nasušiť doma.

Čerstvé a sušené slivky prinášajú množstvo výhod pre naše zdravie.

Ak chcete využiť všetky ich benefity, je dobré vedieť, ako ich správne sušiť a skladovať.

 

 

Postup sušenia sliviek

Príprava sliviek:

Slivky dôkladne umyte a osušte.

Nakrájajte ich na polovice a odstráňte kôstky.

 

 

Slivky môžete sušiť celé alebo rozpolené.

Sušenie v rúre

Predhrejte rúru na najnižšiu teplotu, zvyčajne okolo 50°C.

 

 

Polovice alebo plátky sliviek poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, alebo ich napichnite na špízy pre lepšie otáčanie a prúdenie vzduchu.

Slivky v rúre pravidelne otáčajte a kontrolujte každých pár hodín.

 

 

Ak vaša rúra má ventilátor, využite ho pre lepšie prúdenie vzduchu.

Dvierka rúry nechajte mierne pootvorené, aby sa zabránilo kondenzácii vlhkosti.

Sušenie v sušičke

 

 

Slivky umyte, prekrojte na polovice a odstráňte kôstky.

Poukladajte ich na tácku sušičky lícom nadol, bez toho, aby sa navzájom dotýkali.

 

 

Sušte podľa pokynov výrobcu, ale nie pri teplote vyššej ako 55°C.

Kontrolujte každých 4-6 hodín a otáčajte podľa potreby.

Sušenie na slnku

 

 

 

Vyberte zrelé slivky bez poškodenia.

Položte ich na drôtené stojany alebo podnosy, ktoré umožňujú voľnú cirkuláciu vzduchu.

Prikryte ich ľahkou gázou na ochranu pred hmyzom a umiestnite na slnečné miesto s nízkou vlhkosťou (pod 60%) a dobrým vetraním.

Slivky otáčajte a každý večer ich prineste dovnútra.

Tento proces trvá približne 4 dni.

Skladovanie sušených sliviek

 

 

Po vysušení je dôležité slivky správne skladovať.

Slivky dajte do pohárov na 7 dní a každý deň poháre pretrepte.

Ak spozorujete vlhkosť, slivky treba dosušiť.

 

 

Sušené slivky skladujte v mraziacich vreckách pri izbovej teplote alebo ich zamrazte.

Ak sa objaví kondenzácia, skonzumujte ich do týždňa alebo ich zmrazte.

Sušenie sliviek je skvelý spôsob, ako zachovať ich výhody po celý rok.

Skúste to aj s iným ovocím, ako sú hrušky a banány, a užite si zdravé pochúťky počas celej zimy.

Veľa šťastia!

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes