plny-hrniec_transparent_negativ.png

Slaninu poukladám na lístkové cesto a zrolujem: Niekto by mal dostať medailu za tento nápad!

Vynikajúci recept na rýchle a prusko návykové jednohubky.

Lístkové cesto, slanina a pár minút prípravy.

 

 

Tento expresný snack patrí do kategórie tzv. „finger food“, t. j. pokrm, ktorý sa má jesť prstami a podáva sa ako jednohubky.

Recepty tohto typu môžu byť podľa z portálu smakosze užitočné, keď pripravujeme väčšiu akciu alebo keď sa nečakane stane menšia.

Keď prídu nečakane hostia a zdá sa, že sa im vo večerných alebo nočných hodinách nechce odísť, príde vhod niečo, čo predĺži príjemné stretnutie.

V takýchto situáciách sa oplatí mať po ruke plát lístkového cesta. Skvele sa skladuje, či už v chladničke alebo mrazničke a za pár minút z neho dokážete pripraviť naozaj zaujímavú a sýtu chuťovku.

Ak máte v chladničke aj smotanový syr a pár plátkov slaniny, môžete si pripraviť túto rýchlu „párty“ maškrtu.

Hosťom sa to určite bude páčiť.

 

 

V kuchyni strávite len pár minút pri nanášaní surovín na cesto a ďalších pár minút na opečenie v rúre.

Nižšie v článku sa dozviete potrebné suroviny a presný postup.

Na prípravu slaninových roliek potrebujeme:

1 balenie lístkového cesta

1/2 balenia smotanového syra (môže byť aj ochutený)

12 tenkých plátkoch údenej slaniny

1 vajce

80 g strúhanej mozzarelly (voliteľné)

Postup:

Na dosku položíme plát lístkového cesta.

Okraj zľahka potrieme rozšľahaným vajíčkom.

Potom na cesto nanesieme smotanový syr.

 

 

Cesto nakrájame (najlepšie krájačom na pizzu) na pozdĺžne pásy na šírku 2 plátkov slaniny.

Plátky slaniny položíme na plátok cesta.

Cesto zrolujeme tak, aby ho okraj navlhčený vajcom zvonku uzatvoril.

Rolky jemne sploštíme a vrch potrieme vajcom.

Môžeme ich posypať aj syrom alebo obľúbenou bylinkovou zmesou.

Potom rolky vložíme do predhriatej rúry.

 

 

Pečieme asi 30 minút pri teplote 200°C.

Rolky pečieme, kým pekne nezhnednú a mäso vo vnútri nebude upečené.

Môžeme servírovať.

Druhý recept na slaninové chuťovky z lístkového cesta

Potrebujeme:

1 balíček lístkového cesta

10 plátkov slaninky

1 vajce na potretie

Strúhaný syr podľa chuti

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Lístkové cesto rozvaľkajte na tenký plát a nakrájajte ho na štvorce alebo trojuholníky. Na každý kúsok cesta položte plátok slaninky.

Slaninku posypte strúhaným syrom, soľou a korením. Okraje cesta prehnite cez slaninku a vytvorte malé balíčky. Jednohubky potrite rozšľahaným vajíčkom.

Pečte v predhriatej rúre na 180°C asi 15-20 minút, kým nebudú zlatohnedé.

Tipy:

Namiesto slaninky môžete použiť aj šunku, klobásu alebo iné mäsové produkty. Na dochutenie môžete pridať aj bylinky, ako je rozmarín, tymián alebo oregano. Jednohubky môžete podávať teplé alebo studené. Sú ideálne ako predjedlo, príloha alebo občerstvenie.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes