Šľahačkový koláč s čerešňami a kakaovým cestom.
Fantastický a prekvapivo rýchly a jednoduchý na prípravu.
Potrebujeme:
Piškóta:
4 vajcia
4 lyžice cukru
4 lyžice hladkej múky
polovica prášku do pečiva
3 lyžice kakaa
1 dcl mlieka
1 dcl oleja
Krém:
1 čerešňový alebo višňový kompót (340 g scedenej čerešňovej hmoty)
2 pudingy s vanilkovou príchuťou
5 lyžíc kr. cukru
Šľahačka:
0,5 l šľahačky
2 lyžice kr. cukru
2 stužovače na šľahačku
Postup:
Čerešne scedíme z kompótu.
5 lyžíc scedenej šťavy oddeľte a pridajte trochu višňového likéru (môže byť aj rum).
Piškóta:
Predhrejte rúru na 180 stupňov.
Oddeľte bielky a žĺtky.
Elektrickým šľahačom vypracujte z bielkov tuhý sneh.
Pridajte cukor, žĺtky, múku, prášok do pečiva, mlieko a olej a všetko dobre premiešajte.
Pridajte kakao a znova premiešajte.
Plech (vnútorný rozmer 35×22 cm) vymastite maslom a vysypte múkou.
Nalejte pripravenú zmes a rovnomerne ju rozotrite.
Pečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 15 minút.
Vyberte z rúry.
Krém:
Do kompótovej šťavy pridajte vodu, aby ste získali celkovo 1 liter tekutiny.
Z celkového množstva si odložte toľko, koľko je potrebné na uvarenie pudingu.
Dajte variť.
Pridajte cukor a vyšľahaný puding a za stáleho miešania ďalej variť.
Zmes je pripravená, keď zhustne.
Pridajte scedené čerešne a jemne premiešajte.
Upečené cesto pokvapkajte vopred oddelenou šťavou a likérom.
Nalejte pudingovú zmes s čerešňami a rovnomerne rozotrite.
Nechajte koláč úplne vychladnúť, 30-60 minút.
Šľahačka:
Šľahačku nalejte do misky a rozmiešajte elektrickým šľahačom.
Po 20-30 sekundách miešania pridajte cukor a stužovač šľahačky a miešajte až kým nevznikne tuhá šľahačka.
Šľahačku rovnomerne rozotrite na koláč.
Odložte do chladničky do druhého dňa alebo aspoň na 2 hodiny.
Ozdobíme nastrúhanou čokoládou a čerešňami.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)