zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Sirup z mladej žihľavy je zázrak, ktorý máte úplne zdarma: 9 spôsobov, akými vám zlepší život!

Žihľava je liek, ktorý je celkom zadarmo. Rastie voľne na poliach, lúke a dokonca ju nájdeme aj len-tak pri našom dome.

 

 

Žihľava je veľmi prospešná nielen pre našu záhradu – vo forme hnojiva, výluhov či ako prísada do kompostu.

Ohromná je aj pre naše zdravie.

Prinášam vám recept na liečivý žihľavový sirup, ktorý mi poradila lekárka na anémiu.

 

 

Okrem toho má však tento sirup aj ďalšie skvelé účinky na naše zdravie.

Žihľavu je najlepšie zbierať, kým je mladá, najneskôr do polovice mája.

Žihľavový sirup a jeho účinky:

– prospešný pri anémii,

– má močopudné účinky (prospieva obličkám a močovému ústrojenstvu),

– čistí pečeň,

– zlepšuje kvalitu vlasov,

 

 

– vysoký obsah vitamínu C,

– prospieva srdcu a krvnému obehu,

– prečisťuje organizmus a detoxikuje,

– znižuje hladinu glukózy v krvi,

– výrazne znižuje symptómy alergií.

Potrebujeme:

 

 

40 vrcholov žihľavy (zbierame na miestach, ktoré nie sú znečistené)

6 citrónov (ja umývam v octovej vode, aby som sa zbavila postrekov a chémie na kôre)

3 litre studenej vody

1 kg hnedého cukru alebo 200 g medu

Postup:

 

 

Ak deň pred zberom pršalo, žihľavu netreba ani umývať – zberajte tam, kde máte istotu, že nedošlo k znečisteniu.

Ak predsa umývate tak len tak, že krátko ponoríte do vody.

 

 

Pripravíme si nádobu, do ktorej ponoríme žihľavu a na narezané citróny.

Prikryjeme a necháme 24 hodín lúhovať.

Potom dobre premiešame a scedíme tekutinu, do ktorej pridáme cukor alebo med a necháme ešte tak deň odležať, kým sa cukor rozpustí (z času na čas premiešame).

 

 

Ak pridávate med, netreba už miešať. Skladujeme v čistých nádobách v chladničke.

Na anémiu som užívala tak, že 100 ml tekutiny som zmiešala s rovnakým množstvom vody a pila počas dňa.

Recept na žihľavový sirup, ktorý dlho vydrží aj bez sterilizácie

 

 

Potrebujeme:

40 ks žihľavy (ja dávam vrchy žihľavy)

40 g kyseliny citrónovej

1,5 kg trstinového cukru

2 l horúcej vody

 

 

Postup:

Žihľavu dáme do hrnca a zalejeme vriacou vodou.

Pridáme kyselinu citrónovú, prikryjeme a necháme lúhovať 24 hodín.

Potom tekutinu scedíme.

 

 

Preložíme ju na sporák a necháme trochu zahriať, pridáme cukor – vďaka zahriatiu sa cukor lepšie rozpustí.

Ak vznikne pena, odoberieme ju pomocou naberačky.

Necháme vychladnúť a dáme do čistých pohárov.

Netreba sterilizovať.

Používame ako klasický sirup.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie