Levanduľový sirup je úžasný, najlepší nápad ako zužitkovať túto zázračnú bylinku.
Je fantastický na upokojenie, dochutenie limonád, dezertov a na upokojenie žalúdka.
Ja ho vyrábam každý rok vždy sa veľmi rýchlo minie, má úžasnú farbu, vôňu aj chuť.
Ak máte radi levanduľu a chcete vyskúšať niečo nové, tento sirup určite skúste. Okrem vynikajúcej chuti má aj veľa zdravotných výhod.
Hoci u nás je tento recept z levandule pomerne neznámy, v iných krajinách je známy už desiatky rokov. Ja mám tento recept od známej priamo z domova levandule – Provensálska.
Výhody levanduľového sirupu:
pomáha pri nafukovaní a tráviacich ťažkostiach,
odstraňuje migrénu a bolesť hlavy,
priaznivo ovplyvňuje funkčnosť tráviacej a vylučovacej sústavy,
podporuje prirodzené trávenie a tvorbu žlče,
prospieva činnosti čriev,
upokojuje a pomôže vám lepšie spať – dajte si lyžičku pred spaním, alebo pohár levanduľovej limonády,
zlepšuje sústredenie,
úžasné ochucovadlo do jedál a nápojov.
Potrebujeme:
1,5 l vody
700 g – 1 kg cukru (kryštálový, alebo trstinový)
30 g kyseliny citrónovej
100-130 g levanduľových kvetov nastrihaných nadrobno
1 citrón (dobre umytý)
Postup:
Ingrediencie (okrem citrónu) jednoducho dáme do hrnca.
Zalejeme 1,5 l vriacej vody.
Miešame, kým sa cukor celkom nerozpustí.
Pridáme nakrájaný citrón.
Prikryjeme gázou, ktorú pripevníme gumičkou a necháme odstáť dva dni, pri izbovej teplote, mimo priameho slnka.
Každý deň premiešame.
Potom scedíme a uchovávame v sklenených fľašiach.
Používame ho na prípravu limonád, čajov, do dezertov na preliatie palacniek!
Ľubka V.