plny-hrniec_transparent_negativ.png

Nerobte kysnuté cesto, toto je jednotka: Fantastické RÝCHLE cesto na záviny – vyzerajú ako z cukrárne a tá vôňa v kuchyni sa nedá opísať!

Vynikajúci makový závin podľa pani Anky, je rýchly, nesmierne chutný a čo je úplne najlepšie – nekysne.

 

 

S cestom pracujete hneď.

Náš najobľúbenejší je makový závin, ale pokojne skúste aj orechový, tvarohový či kakaový.

 

Potrebujeme:

1 kg polohrubej múky

3–4 pl kryštálového cukru

1 čl soli

1 prášok do pečiva

2 celé vajcia

300 ml oleja

500 ml mlieka (môže byť aj viac)

Kvások:

1 kocka kvasníc

1/2 čl práškového cukru

100 ml teplého mlieka

Plnka:

(Maková – mletý mak + práškový cukor + škorica + teplé mlieko+ lekvár)

Postup:

Nakoľko cesto nenechávame kysnúť.

Pripravíme si najskôr kvások a plnku.

 

 

Do 100 ml teplého mlieka dáme 1/2 čl práškového cukru.

Rozmrvíme kocku kvasníc.

Prikryjeme a necháme chvíľku na teplom mieste, kým kvások nevyjde.

 

 

Na plnku zmiešame mak s práškovým cukrom a škoricou, zalejeme horúcim mliekom.

Nakoniec primiešame a lekvár.

Na 200 g mletého maku dávam 50 ml mlieka, 150 g práškového cukru, 1 bal. škoricového cukru a 2 lyžice lekváru.

Zmiešame suché ingrediencie (múka, cukor, soľ, prášok do pečiva).

 

 

Pridáme kvások s mliekom.

Následne pridáme 2 vajcia a postupne pridávame olej a 500 ml teplého mlieka.

Šľahačom vypracujeme cesto.

 

 

Rozdelíme cca na 4 časti, každú rozgúľame.

Naplníme plnkou, zrolujeme a preložíme na plech vyložený papierom na pečenie.

 

 

Koláče natrieme olejom, popicháme vidličkou a dáme do vyhriatej rúry.

Pečieme pri 180°C do zlatista.

 

 

Po vybratí z trúby potrieme olejom.

Jednoduchá maková plnka

Tento recept je rýchly a obsahuje len pár ingrediencií.

Ingrediencie:

200 g mletý mak

120 g práškový cukor

1 vanilkový cukor

1/2 lyžičky škoricového cukru (voliteľné)

50 ml horúce mlieko

1 lyžička rumu (voliteľné)

Postup:

 

 

V miske zmiešajte mletý mak, práškový cukor, vanilkový cukor a škoricový cukor (ak používate).

Prilejte horúce mlieko a zamiešajte do hladka. Konzistencia by mala byť hustá, ale rozotierateľná.

Pre extra chuť môžete pridať lyžičku rumu. Maková plnka je hotová! Nechajte ju trochu vychladnúť, kým naplníte závin.

Prajeme vám dobú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes