Dobrý deň, tento recept mám od sestry z Olomouca – preto ich doma nevoláme inak ako Olomoucké rožteky. Sú výborné, mäkučké a nadýchané ako obláčik.
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
Štipka soli
1 kocku droždia
250 ml vlažného mlieka
Štipku cukru
150 ml oleja
Soľ
Náplň:
Šunku, nivu, prípadne obyčajný eidam
Ďalej:
Žĺtok na potretie a sezam na posypanie
Postup:
Zo 100 ml vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Keď kvások vyjde, prilejeme ho do múky a pridáme aj ostatné prísady a vypracujeme vláčne cesto. Necháme vykysnúť na teplom mieste.
Keď cesto narastie, rozdelíme ho na 5 bochníčkov. Každý bochník na pomúčenej doske rozvaľkáme do tvaru kruhu a rozdelíme ho na osminky. Na každú uložíme kúsok šunky, nivu – alebo iné prísady a zrolujeme do tvaru rožteka – začneme širokou stranou cesta, cíp by mal byť založený pod rožtekom, aby sa nám pri pečení nerozbalil. Vrch si potrieme žĺtkom, posypeme rascou alebo semienkami a uložíme na vymastený alebo papierom vystlaný plech. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov a pečieme doružova.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Janka V.