Keď spozorujete žltnutie listov uhoriek, paradajok alebo papriky, HNEĎ aplikujte toto hnojivo!

Tento jav môže viesť k zhoršeniu kvality úrody a dokonca k odumretiu kríkov.

Listy uhoriek, paradajok a iných zeleninových rastlín často žltnú kvôli horúcemu počasiu.

 

 

To môže viesť k zhoršeniu kvality úrody a dokonca k odumretiu kríkov.

Okrem toho, že sa odporúča používať biele agrotextilné kryty, mali by ste použiť lacné, ale veľmi účinné hnojenie, ktoré vám pomôže rýchlo sa s problémom vysporiadať, pričom kríky zostanú zelené a pripravené na ďalšie plodenie.

Na prípravu účinného prírodného hnojiva podľa tohto návodu z portálu smakdnia, rozpustite malé množstvo manganistanu draselného (na špičke noža) v 3 litroch vody.

Pridajte 1 šálku mlieka do roztoku manganistanu draselného a dobre premiešajte.

Pridaním ďalších 10 kvapiek jódu bude hnojenie ešte efektívnejšie.

 

 

Vezmite si 0,5 l tohto roztoku, pridajte 1 polievkovú lyžicu sódy bikarbóny a dobre premiešajte, aby sa sóda dobre rozpustila.

Zmiešajte roztok sódy bikarbóny so zvyšným roztokom bez sódy a dobre premiešajte.

Na postrek kríkov sa 1 šálka hotového výrobku zriedi 5 litrami vody.

 

 

Na dosiahnutie čo najlepšej účinnosti je potrebné kúru zopakovať po troch týždňoch.

Prečo žltnú listy uhoriek

Nie je dostatok svetla

 

 

Zvyčajne z tohto dôvodu listy v záhrade žltnú. To je úplne normálne. Všetko, čo musíte urobiť je len odstrániť zažltnuté listy.

Škodcovia

Najčastejšie ide o vošky a roztoče, ktoré vysávajú miazgu z rastliny, takže listy začínajú žltnúť a vyschnúť.

 

 

Pred takýmito škodcami rastliny zachránite nižšie popísanými ľudovými prostriedkami.

Nadbytok / nedostatok vlhkosti

 

 

V ideálnom prípade by sa žlté listy na uhorkách nemali objaviť, ak zalievate dva-trikrát týždenne.

Ak je leto veľmi horúce, potom zalievame každý deň.

Nezalievajte listy ani stonky, len ku koreňom, rastlina nemá rada vlhkosť a môže začať rýchlo hniť.

 

 

Huby

Vo väčšine prípadov ide o následky plesňového ochorenia. Prvé príznaky sú hrdzavé škvrny na listoch, potom sa rastliny stávajú letargickými a nemusí ich zachrániť už ani správne zavlažovanie.

Poškodené korene

 

 

Môže to byť mechanické poškodenie.

Dávajte pozor pri okopávaní alebo pretrhávaní buriny, aby ste korene uhoriek nepoškodili.

Najlepšia prevencia žltnutia listov

 

 

Pleseň na listoch uhoriek, tekvicovitých rastlín alebo rajčín je každoročným strašiakom pre nejedného záhradkára.

Existuje však jednoduchý spôsob, ako tejto nočnej more, ktorá sa rýchlo rozšíri do celej záhrady predchádzať.

Odpoveďou je obyčajné mlieko!

Ano, čítate správne, mliečny postrek je rovnako účinná prevencia proti vzniku plesní ako drahé fungicídy z obchodu.

Dokonca, nejedná sa o nijakú novinku o účinkoch mliečneho postreku proti vzniku plesní u záhradných rastlín informoval prvýkrát výskum kanadských vedcov už takmer pred 50 rokmi.

Ako na to?

 

 

Stačí vám obyčajné mlieko a voda, ktoré zmiešate v pomere – 40% mlieka k 60% vody (v prípade, že riziko vzniku je vyššie, prípadne sa prvé známky plesní objavili môžeme siahnuť po koncentrovanejších roztokoch).

Ako prevencia však stačí aj zmes z 30% mlieka k 70% vody. Je jedno, či použijete odstredené mlieko, alebo plnotučné mlieko.

 

 

To, čo dokáže chrániť vaše rastlinky nie je mliečny tuk, ale špecifický proteín, ktorý sa v mlieku nachádza a na listoch dokáže vytvoriť ochrannú vrstvu.

Mliečny postrek najlepšie funguje ako prevencia proti vzniku hubových infekcii u uhoriek, tekvicovitých plodín a paradajok.

Odporúča sa postriekať na listy rastlín 1x za 10 dní.

Postrek sa nesprejuje na obe strany listov a najlepšie výsledky dosiahnete počas aplikovania podvečer počas slnečných a teplých dní.

Veľa šťastia!

 

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie