Lieči prechladnutie, posilňuje imunitu a chutí úžasne – kyslú kapustu miluje asi každý z nás.
Výhody kyslej kapusty sú oceňované už po stáročia – spočiatku to bol spôsob uchovania tejto zeleniny na zimu a dnes je kyslá kapusta súčasťou mnohých jedál.
Jednoduchý recept na kyslú kapustu z portálu newsy.gotujmy.
Kapusta výborne chutí aj podávaná ako príloha k večeri.
Vďaka veľmi vysokému obsahu vitamínu C úžasne posilňuje imunitu a podporuje organizmus v boji proti infekciám.
Potrebujeme:
1 kg kapusty
1-2 ČL soli
Ak chcete, môžete pridať podľa chuti napr.:
strúhanú mrkvu
kyslé jablká
brusnice
slivky
Postup:
Na začiatku kapustu dôkladne umyjeme a vyčistíme.
Všetky listy s hnedými škvrnami vyhodíme.
Kapustu nasekáme na drobno.
Nezabudneme vyhodiť stonku.
Nakrájanú kapustu vložíme do nádoby.
Najskôr asi len 2-3 hrste a pevne ich pritlačíme päsťou.
Pridáme soľ.
Proces zopakujeme.
Do pohára dáme ďalšiu hrsť kapusty, premiešame a osolíme.
Kapustu pridávame, kým nebude nádoba plná.
Potom nádobu prikryjeme tanierom.
Zatlačíme na ňu a položíme ďalšiu nádobu naplnenú vodou.
Teraz musíte byť trpezliví – bude to trvať asi 2 týždne.
Každý deň nádobu otvoríme.
Vareškou premiešame kapustu.
Takto odplyníme kapustu.
Poháre s kapustou uchovávame v miestnosti, kde je teplota okolo 18-22°C.
Prajeme vám dobrú chuť!