Tento recept je od Janky. Každý, kto ho skúsil si len pochvaľoval.
Menej skúsené pekárky ho určite ocenia, pretože krém netreba šľahať nad parou a tak neriskujete, že sa vám zrazí ;)
Potrebujeme:
Cesto
150 g práškového cukru
150 g masla
4 vajcia
120 g mletých orechov
70 g polohrubej múky
1 prášok do pečiva
1 PL kakaa
Plnka č. 1
200 g mletých orechov
2 hrste práškového cukru
1,5 dl rumu
1 vanilka
Plnka č. 2
3 dl mlieka
1 zlatý klas
2PL kakaa
1 žĺtok
300 g masla
5PL kryštálového cukru
džem
čokoládová poleva
Postup:
Ako prvé si vyšľaháme žĺtky s cukrom do penista.
Potom pridáme orechy, múku, kypriaci prášok do pečiva a kakao.
Bielky si vyšľaháme na tuhý sneh a pridáme do cesta.
Na plech dáme papier na pečenie a vylejeme naň cesto.
Pečieme v rozohriatej rúre pri 175 stupňoch asi 30 minút.
Orechová plnka
Orechová plnka:
v miske zmiešame orechy, cukor, rum a vanilku.
Necháme chvíľu odležať.
Keď máme korpus upečený a vychladnutý, potrieme plát džemom.
Rovnomerne navrstvíme plnku.
Krém
Príprava krému poteší najmä menej skúsené gazdinky, pretože ho netreba šľahať nad parou.
Jednoducho si z mlieka, žĺtka, cukru, zlatého klasu a kakaa uvaríme puding.
Puding necháme vychladnúť na izbovú teplotu zakrytý potravinárskou fóliou, aby sa nám na vrchu nevytvorila kožka.
Potom doňho opatrne zašľaháme maslo.
Krém navrstvíme na orechovú plnku a polejeme čokoládovou polevou.
Vychladnutý koláč ešte necháme chvíľu odpočívať v chladničke (najlepšie cez noc), nakrájame a podávame.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)