Mäta prierporná je bylinka, ktorú ľahko spoznáte podľa špecifickej osviežujúcej vône, aj chuti.
Okrem toho, že je skvelým prírodným liekom na viaceré zdravotné komplikácie ako sú tráviace problémy, či ťažkosti s dýchaním, dá sa z nej vyrobiť aj veľmi chutný džem.
Neveríte? Presvedčte sa sami!
Vedeli ste, že okrem čaju si z nej môžete pripraviť vynikajúci zelený džem, ktorý nielen skvele chutí ale je aj pomocníkom pre zdravie?
Mätový džem pre zdravie:
Ak máte pocit „ťažoby“ v žalúdku, alebo trpíte nevoľnosťou či inými žalúdočnými ťažkosťami, dajte si lyžičku tohto džemu.
Upokojí žalúdok a uľahčuje trávenie.
Funguje podobne ako stará dobrá Alpa s cukrom, akurát chutí omnoho lepšie. :-)
Džem je však výborný aj pri príznakoch prechladnutia a nádchy.
Jeho silná aróma a chuť, dokážu uvoľniť dýchacie cesty a upokojujú zapálené hrdlo.
Potrebujeme:
1 liter vody
200 g mäty
1 citrón
2 PL cukru
1 vrecúško gelfix
zelené potravinárske farbivo (nemusí byť)
Postup:
Ako prvé si pripravte lístky mäty.
Umyte a vysušte vetvičky.
Potom nastrihajte listy.
Umyte citrón.
Nakrájajte na polovičné plátky alebo kocky.
Dajte mätu a citrón do hrnca s vriacou vodou.
Občas premiešajte a varte spolu asi 20 minút.
Potom vývar sceďte cez jemné sitko.
Odporúča sa precediť vývar 2-krát, aby bol úplne číry.
Nalejte scedený odvar späť do hrnca a pridajte cukor.
Varte ďalších 20 – 30 minút.
Čím dlhšie varíte, tým je džem hustejší.
Teraz pridajte želírovacie činidlo gelfix.
Pridajte ho do hrnca pred dovarením.
Dobre premiešajte a varte ešte 2 minúty.
Farba samotného džemu nie je príliš lákavá a preto môžete pridať zelené potravinárske farbivo.
Potom bude mať jasnú smaragdovú farbu.
Teraz ostáva už len naplniť džem do sterilizovaných zaváraninových pohárov a uložiť do špajze.
Džem je pripravený!
Získali ste zdravú a chutnú dobrotu, ktorá vám môže okrem výbornej chuti poskytnúť aj úľavu pri zdravotných ťažkostiach.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)