Kedysi sa pokladal najmä za okrasný krík a jeho plody sa nechávali pre vtáky a divú zver. Dnes však vieme, že ide o nesmierne cenný zdroj vitamínu C, aminokyselín, minerálov, nenasýtených mastných kyselín a antioxidantov. Najviac vitamínov a biologických zložiek sa v plodoch nachádza koncom leta. Plody zberáme vtedy, keď sú dostatočne vyfarbené a pevné.
Táto rastlinka sa volá aj sibírsky zázrak, z jeho plodov sa vyrába liečivý olej, ktorý môžete vyskúšať aj vy.
Elixír mladosti, prevencia rakoviny a zahojí rany!
V rakytníkovom oleji nájdeme veľké množstvo vitamínu E, ktorého účinok predlžuje životnosť buniek a spomaľuje ich starnutie. Vitamín E podporuje a urýchľuje hojenie rán. Rakytník bojuje tiež proti voľným radikálom a látkam, ktoré v tele môžu spustiť rakovinové procesy.
Na čo všetko plody rakytníka alebo olej z neho pomáha?
- pri ekzémoch, lupienky či akné,
- na chrípku a zápalové ochorenia,
- pri preležaninách
- ako prevencia proti vzniku nádorov
- proti ateroskleróze (ochorenia tepien)
- obsahuje látku, z ktorej vznika hormón dobre nálady – seratonín
- pomoc pri infekciách horných dýchacích ciest
- zlepšuje imunitu
- pomáha pri strese, vyčerpaní
Rakytníkový olej
Potrebujeme:
sušené plody
olej lisovaný za studena
Postup:
Plody zomelieme v mlynčeku na mäso a zalejme olejom zohriatym na 40 stupňov tak, aby boli plody ponorené. Necháme 7 dní lúhovať (ak použijete studený olej, treba nechať lúhovať až 5 týždňov). Potom scedíme a používame v kuchyni pri varení, alebo po lyžičke každý deň pre zdravie!