zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Recept na púpavový sirup: Pri zbere pozorne sledujte listy, aby ste si púpavu nezmýlili s touto rastlinou!

Ako si pripraviť lektvar zdravia z tejto „ jarnej žltej buriny“?

 

 

Púpava je rastlina, ktorá si pre svoje zdravotné vlastnosti zaslúži oveľa krajšiu prezývku.

Pripravte si z nej púpavový sirup podľa tohto jednoduchého receptu, ale pozorne sledujte listy – túto rastlinu si ľahko pomýlite s púpavou a nič vám to neprinesie.

 

 

Púpavový sirup (pre svoju hustú konzistenciu niekedy nazývaný aj med) si môžete pripraviť podľa tohto receptu z portálu haps a je účinným domácim liekom na prechladnutie, kašeľ, aj zápaly.

Teraz je ten najlepší čas, pripraviť si ho a v zime bude hotovým pokladom.

 

 

Rastlina kvitne od marca do júna.

Nájdete ju takmer všade – na poliach, na lúkach, v záhradách, ale aj na okrajoch ciest a štrbinách chodníkov.

 

 

Niektorí ľudia sa ju snažia vyhubiť častým kosením trávnikov, no pravdepodobne si neuvedomujú, aký poklad im v záhrade rastie.

Púpava je často zamieňaná s mliečom a niektorí sa mylne domnievajú, že je to tá istá rastlina.

Sú to však dve rôzne rastliny, navzájom si dosť podobné, no mlieč nemá až také zdravotné účinky, ako púpava.

Najjednoduchší spôsob, ako rozlíšiť púpavu obyčajnú od mlieča, ​​je pozorovať spôsob usporiadania listov.

Púpava má listy usporiadané pri zemi, do ružice, kým mlieč má listy obopínajúce stonku v rôznych dĺžkach.

 

 

Druhým náznakom, okrem usporiadania listov, je ich vzhľad.

Aj keď oba druhy majú zúbkované a členité listy, listy mlieča sú na okrajoch nerovnomerne zubaté. 

Teraz, keď už viete, na čo si dávať pozor pri zbere rastlín, recept na púpavový sirup pre vás nebude žiadny problém.

Ako vyrobiť púpavový sirup?

 

 

Ingrediencie:

1 kg dobre vyvinutých kvetov púpavy (300 až 400 kusov v závislosti od veľkosti)

1 liter vody

1 kg kryštálového cukru

šťavu vytlačenú z jedného veľkého citróna

Postup:

Hlavičky kvetov položte na stôl alebo na podlahu (najlepšie na kartón alebo staré noviny).

 

 

Nechajte stáť asi 2 hodiny, aby vyliezol drobný hmyz, ktorý sa v nej môže skrývať.

Hlavičky púpavy dajte do veľkého hrnca a zľahka ich roztlačte, napríklad pučidlom na zemiaky.

Potom ich zalejte vodou, pridajte citrónovú šťavu a pomaly priveďte do varu.

 

 

Mali by sa variť asi 45-60 minút.

Vypnite sporák a nechajte 12 hodín, najlepšie však 24 hodín, aby kvety uvoľnili do odvaru maximum svojich liečivých vlastností.

Po uplynutí tejto doby kvety preceďte a do odvaru pridajte cukor.

 

 

Dôkladne premiešajte a na miernom ohni priveďte do varu.

Varte asi 40 minút.

Pripravte si malé sterilizované poháre a nalejte do nich horúci sirup.

Potom ich pevne uzavrite viečkom a otočte hore dnom, aby viečka dobre priľnuli.

Poháre pevne prikryte prikrývkou alebo uterákom a nechajte úplne vychladnúť.

Poznámka: Púpava vypúšťa pri trhaní bielu tekutinu pripomínajúcu mlieko. Táto látka zanecháva na oblečení trvalé škvrny a umývať si po nich ruky je dosť náročné.

 

 

Ak sa chystáte na lúku zbierať púpavy na sirup, oblečte si oblečenie, ktoré vám nebude ľúto zašpiniť a rukavice.

Veľa zdravia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie