zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Vezmite pár hrstí púpavy a zalejte ich jablčným octom: Získate úžasnú prírodnú medicínu!

Púpava je považovaná za burinu a pritom má mimoriadny význam pre naše zdravie.

Ako však môžeme túto cennú rastlinu zaviesť do našej stravy a vyťažiť z nej čo najviac?

Vyskúšajte si pripraviť napríklad púpavový ocot.

 

 

Tento návod z portálu smakosze je veľmi jednoduchý a vďaka nemu si pripravíte skvelú prírodnú medicínu, ktorá sa dá ľahko aplikovať do bežnej stravy.

Bude to mať priaznivý vplyv na náš tráviaci systém, ale nielen to.

Púpava pomôže pri rôznych neduhoch

Púpavový ocot je výborným liekom na žalúdočné problémy.

Už 1 lyžička pred jedlom nás môže zbaviť bolesti brucha a okrem toho pomáha zrýchliť metabolizmus.

Táto prírodná medicína prinesie úľavu aj pri podráždenom žalúdku.

 

 

Domáci púpavový ocot môžete pridať do rôznych jedál.

Bude sa hodiť do šalátov, dresingov a iných receptov, kde bežne používame klasické druhy octu.

Okrem chuti poskytne aj ďalšie benefity.

Postará sa o stav našich vlasov, pokožky a nechtov.

 

 

Púpavový ocot nie je len skvelým spojencom pre krásu.

Táto zmes pomáha znížiť krvný tlak a tiež cholesterol.

Zabraňuje vzniku osteoporózy a chorobám kostí.

Je ťažké uveriť, že takýto poklad nám doslova rastie na dosah.

Neváhajte a pripravte si ho ešte dnes.

 

 

Ingrediencie:

2 hrste kvetov púpavy (nazbierané na čistom mieste mimo mesta)

asi 2 poháre jablčného octu

3-4 plátky citróna

 

 

Postup:

Kvety púpavy dôkladne opláchnite v cedníku.

Preložte ich do veľkej sklenenej nádoby.

Rastliny by nemali dosahovať vyššie ako do ¾ výšky nádoby.

Púpavu zalejeme jablčným octom.

Kvapalina musí úplne zakryť obsah nádoby.

Zmes premiešajte, aby ste z octu odstránili vzduchové bubliny.

Nakoniec pridajte ošúpané plátky citróna.

Nádobu s púpavou prikryte utierkou a zagumičkujte, aby sa nehýbala.

Takto pripravený ocot odložte na tmavé a chladné miesto na cca 3-4 týždne.

Po uplynutí tejto doby tekutinu sceďte, prelejte do čistej nádoby a uložte do chladničky.

 

 

Hotovo, teraz vám už nič nebráni v tom, aby ste tento zdravý púpavový ocot používali podľa potreby.

Fantastický púpavový med BEZ VARENIA

Okrem púpavového octu si môžete z púpavy pripraviť napríklad aj skvelý púpavový med, ktorý má detoxikačné vlastnosti, znižuje množstvo tukov v pečeni, čím zlepšuje celkové fyzické zdravie, aj stav pleti!

Objavte jeho výhody a naučte sa tento jednoduchý postup prípravy bez varenia.

 

 

Púpavový med pomáha regulovať krvný tlak, zlepšuje chuť do jedla a účinkuje pri tráviacich ťažkostiach.

Obsahuje vápnik potrebný na stavbu kostí, vitamín C posilňujúci imunitu, železo podporujúce aby krv účinne roznášala kyslík po celom tele.

 

 

Obsahuje tiež antioxidanty bojujúce s chorobami.

Pôsobí potopudne a močopudne.

Poskytuje tiež úľavu pri úpornom kašli a podporuje imunitu.

Vynikajúci je tiež v boji proti sezónnym alergiám.

Aké sú ďalšie zdravotné výhody púpavového medu?

 

 

Protizápalové vlastnosti: Púpavový med obsahuje zložky, ktoré pomáhajú bojovať proti zápalu v tele. Tieto vlastnosti môžu pomôcť zmierniť rôzne zdravotné problémy, ktoré sú spojené so zápalom.

Antioxidantové vlastnosti: Púpavový med obsahuje antioxidanty, ktoré pomáhajú ochraňovať bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Toto môže pomôcť zmierniť riziko mnohých ochorení, vrátane rakoviny.

Podpora trávenia: Púpavový med sa tradične používa na podporu trávenia a zlepšenie metabolizmu. Môže pomôcť aj pri boji proti niektorým gastrointestinálnym problémom, ako je napríklad zápcha.

Liečba kožných problémov: Púpavový med sa používa na liečbu niektorých kožných problémov, ako sú akné, ekzémy alebo suchá pokožka. Môže sa použiť aj ako prírodná zložka do kozmetických výrobkov na starostlivosť o pokožku.

Potrebujeme:

 

 

230 – 250 g púpavových kvetov

250 g kryštálového cukru

1 balíček kyseliny citrónovej (alebo citrónovú šťavu)

Postup:

Púpavové kvety si umyjeme, osušíme a natrháme na jednotlivé lupienky. 

 

 

Potom si ich začneme vrstviť do čistého skleného pohára spolu s kryštálovým cukrom. 

 

 

Vrstvy pravidelne striedame.

Na vrch nasypeme ešte kyselinu citrónovú a uzavrieme viečkom.

 

 

Necháme stáť 14 dní na teplom a slnečnom mieste.

Po uplynutí tejto doby skontrolujeme, či sa všetok cukor roztopil. 

Keď sa tak stalo, vzniknutý med trochu premiešame. 

 

 

Teraz si zoberte gázu alebo čistú nylonovú ponožku a prefiltrujte čistý med. 

Poriadne postláčajte, aby ste ho získali čo najviac.

 

 

Skladujte v chladničke, kde vydrží až 1 rok. 

Pre celkové zdravie užívajte 1 čajovú lyžičku každé ráno na prázdny žalúdok. 

 

 

Veľa zdravia!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie