Púpava je obľúbená rastlina, cenená pre svoje početné zdravotné výhody.
Z jej kvetov sa pripravuje najmä sladký sirup, nazývaný púpavový med.
Ak sa konzumuje ako čaj, čistí krv a stimuluje detoxikačné funkcie pečene.
Ako uvádza portál stronazdrowia, vďaka blahodarným vlastnostiam púpavy sa telo vyčistí a môžete sa zbaviť rôznych zdravotných ťažkostí.
Ako vyzerá púpava?
Púpava lekárska (Taraxacum officinale) je trváca rastlina, s ktorou sa často zaobchádza ako s burinou, pretože sa veľmi rýchlo šíri a je ťažké ju vyhubiť.
Nevyžaduje špeciálne podmienky pre rast, preto ju možno nájsť na lúkach, trávnikoch a dokonca aj v svetlejších lesoch.
Púpava lekárska dosahuje výšku okolo 35 cm a kvitne od začiatku apríla do konca mája.
Za priaznivého počasia kvitnutie zopakuje okolo septembra.
Charakteristickým rysom tejto rastliny je, že jej stonka je hladká a na vrchole rastie iba jeden žltý kvet.
Ako bylinná surovina sa využívajú nielen kvety, ale aj listy a korene.
Pri rozhodovaní o zbere sa oplatí vyberať mladé rastliny, pretože čím je kvet púpavy starší, tým je chuť horkejšia a menej chutná.
Pozornosť sa oplatí venovať aj tomu, kde rastie a vyberať si miesta na zber mimo miest a hlavných ciest.
Zdravotné vlastnosti púpavy
Kvety púpavy sa veľmi často používajú na pletenie krásnych jarných vencov.
Po stáročia sa však táto rastlina využíva aj na zdravotné účely.
Z kvetov púpavy pripravíte sirup a nálev, z listov chutný a zdravý šalát.
Púpava vďaka obsahu inulínu znižuje glykemický index niektorých jedál, čo je priaznivý jav pre ľudí s cukrovkou alebo inzulínovou rezistenciou.
Na druhej strane fytosteroly znižujú vstrebávanie cholesterolu v črevách, vďaka čomu môžu znížiť riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení vrátane aterosklerózy.
Okrem toho je táto rastlina bohatá na karoténové farbivá, hlavne luteín, ktorý dodáva kvetom žiarivo žltú farbu.
Táto zlúčenina hrá dôležitú úlohu pri filtrovaní modrého svetla, vďaka čomu chráni oči pred škodlivými účinkami slnečného žiarenia a znižuje riziko vzniku makulárnej degenerácie.
Za zmienku stojí aj cholín, ktorý podporuje regeneráciu pečeňových buniek, znižuje riziko ich fibrózy a ako súčasť žlče podporuje trávenie tučných jedál.
Na druhej strane kumaríny sú zlúčeniny s mnohými vlastnosťami, vrátane protizápalových, antikoagulačných a protirakovinových.
Dokonca sa ukázalo, že produkty s obsahom kumarínov môžu zmierniť prejavy bronchiálnej astmy a urýchliť liečbu tuberkulózy.
Vďaka všetkým týmto zložkám majú bylinkové nálevy z púpavy nasledujúce účinky:
antibakteriálne
antimykotické
znižujú hladinu glukózy v krvi
diuretické
detoxikačné
spazmolytické
regeneračné
mierne analgetické
Na aké neduhy pomáha čaj z púpavy?
Kvety, listy a korene púpavy možno použiť ako prírodný prostriedok na podporu liečby mnohých chorôb.
Pitie nálevov z tejto rastliny môže byť účinné pri nasledujúcich ochoreniach:
prediabetes
rezistencia na inzulín
ateroskleróza
hypercholesterolémia
ochorenia pečene
menštruačné poruchy
zápcha
kožné ochorenia vrátane ekzému a akné
ťažko sa hojace rany
slabosť
prechladnutie a chrípka
ochorenia pr
Recept na čaj z púpavy
Nálev z tejto rastliny možno pripraviť z čerstvej alebo sušenej bylinky.
Najlepšiu chuť získate, ak použijete samotné kvety, no zdravotné vlastnosti majú aj listy a korene.
Ingrediencie:
6 kvetov púpavy
250 ml vriacej vody
Príprava:
Umyté kvety zalejte vriacou vodou a nechajte 15-20 minút lúhovať pod pokrievkou.
Po uplynutí tejto doby treba zmes precediť.
Preventívne sa odporúča vypiť jeden pohár nálevu denne a v rámci liečby zdravotných ťažkostí môžete vypiť až 3 šálky denne.
Obklad proti bolesti
Korene púpavy posekajte na malé kúsky a zaparte na troche kyslej smotany.
Aplikujte tento obklad na boľavé miesta a nechajte pôsobiť niekoľko hodín.
Túto metódu je možné používať každý deň, kým bolesť úplne nezmizne.
Výluh na chudnutie a pre prečistenie celého organizmu!
1 lyžičku koreňa (môžeme použiť čerstvý, ale aj sušený) zalejme 300 ml vody a necháme cez noc (minimálne 8 hodín odležať pri izbovej teplote).
Ráno preložíme na plameň a necháme len prevariť.
Scedíme, necháme vychladnúť a keď má čaj príjemnú teplotu, môžeme piť.
Čaj sa však nemá piť naraz – pred raňajkami si dajte pár dúškov (odporúča sa 3) a 20 minút po jedle tiež 3 dúšky.
Výborný je aj čaj zo sušených listov púpavy.
Pridajte doň aj škoricu či oregano.
Takýto odvar môžete piť počas dňa.
Okrem chudnúceho efektu, má púpava vplyv na celkové zdravie tráviaceho traktu, odkysľuje žalúdok a prečisťuje celý organizmus.
Má blahodárny vplyv na zdravie pečene a obličiek.
Recept na výborný šalát z koreňa púpavy
Potrebujeme:
2 paradajky
30 listvo púpavy
3 ks koreňa púpavy
Jarnú cibuľku
1/2 uhorky
2 listy čínskej kapusty
1 lyžičku olivového oleja
Postup:
Koreň očistíme podobne ako mrkvu či inú koreňovú zeleninu.
Pomocou škrabky odstránime vrchnú šupku a umyjeme – nakrájame na kolieska.
Pridáme natrhaný šalát, listy púpavy, nakrájanú uhorku a paradajky.
Premiešame, pokvapkáme olejom a ozdobíme jarnou cibuľkou.
Výborná príloha na a zároveň šalát na chudnutie.
Veľa zdravia!