zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Hovoria jej „KRÁĽOVNÁ BYLINIEK“: Pridajte ju k nakladaným uhorkám, ostatnú pevné a chrumkavé po celé roky!

Keď budete zavárať uhorky, pridajte k nim aj túto bylinku.

Má výraznú vôňu a výrazné vlastnosti, preto ho ocenia nielen kuchári.

 

 

Osobitné miesto zaujíma aj v ľudovom liečiteľstve.

Môžete si ju jednoducho vypestovať vo svojej domácej záhrade.

Portál pysznosci ho radí pridať k uhorkám.  Vraj budú pevnejšie ako kedykoľvek predtým.

Estragón je tajnou ingredienciou mnohých jedál a je kráľom korenín, ktoré ocenia najmä európski kuchári.

 

 

Kvitne od júla do októbra, zberať sa dá postupne počas celej sezóny, no najvhodnejší je júl a august.

Toto je najlepší čas na zber a využitie kulinárskych a zdravotných vlastností estragónu.

Na čo je dobrý estragón?

Zdravotné vlastnosti

 

 

Estragón má preukázateľne priaznivý vplyv na naše zdravie.

V prvom rade treba spomenúť, že estragón stimuluje tráviace procesy, preto sa ho oplatí používať pri ťažko stráviteľných jedlách.

Toto korenie zlepší trávenie a môže pomôcť zmierniť žalúdočné problémy.

 

 

Estragón má navyše choleretické vlastnosti, takže podporuje funkciu pečene.

V čom ešte pomáha estragón?

Stojí za to dodať, že má relaxačné vlastnosti, takže môže pomôcť znížiť stres a napätie, ako aj zlepšiť kvalitu spánku a uľahčiť zaspávanie.

 

 

Extrakty z estragónu majú navyše protizápalové a baktericídne vlastnosti a v ľudovom liečiteľstve sa táto rastlina používala ako menštruačný stimulant.

Ak chcete použiť estragón na liečebné účely, najlepšie je použiť estragónový bylinkový nálev, tinktúru, ocot, extrakt alebo esenciálny olej.

 

 

Použitie estragónu v kuchyni.

Nenahraditeľný doplnok

Estragón má mierne horkú chuť podobnú anízu (čerstvé listy estragónu sú určite lepšie ako sušené, pretože si zachovajú plnú chuť).

Dôležité však je, že ide o veľmi intenzívne korenie, preto to s množstvom netreba preháňať, aby v chuti pokrmu nedominovalo.

Na aké jedlá by sa mal použiť estragón?

 

 

Toto korenie dodá výraznú chuť a vôňu syrom, zemiakom, rybám a mäsovým jedlám, najmä tým s jahňacím, kuracím a bravčovým mäsom.

Čerstvé listy estragónu sa hodia do šalátov a polievok, sušené môžeme pridať do aromatických omáčok, dresingov, horčice a majonéz.

Okrem toho je estragón skvelý na výrobu vlastného octu s bylinkovou nôtou.

 

 

Dá sa použiť aj na dochutenie dezertov a nápojov.

Estragón je tiež skvelým doplnkom ku kyslej kapuste a nakladaným uhorkám.

Najlepšie je, ak je toto korenie čerstvé, pretože sušené korenie môže dodať nálevu horkastú chuť.

 

 

Estragón pridaný do nakladaných uhoriek im dodá výraznejšiu chuť, vydržia dlhšie čerstvé, budú pevné a chrumkavé. 

Navyše táto prísada zabráni tvorbe dier, praskaniu a hnilobe uhoriek.

Veľa zdravia!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie