zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Každý deň vypite LEN pol pohára tohto nápoja. Je to skutočný elixír dlhovekosti za drobné!

Ak chcete urobiť niečo pre svoje zdravie, máme pre vás skvelý recept.

Prirodzený spôsob, ako zostať v dobrej kondícii, nájdete aj vo vlastnej kuchyni.

Tento nápoj je skutočnou vitamínovou bombou.

 

 

Cviklový kvas podľa receptu z portálu newsy.gotujmy je hitom posledných rokov, hoci jeho silu poznajú aj naše mamy a staré mamy už desaťročia.

Ak ste ho ešte nevyskúšali, už nečakajte.

Pozrite sa, aké výhody vám dáva pitie cviklového kvásku a čoskoro ho zaradíte do svojho pitného režimu.

 

 

Aké sú výhody pitia cviklového kvásku?

Táto prírodná zmes je skutočným pokladom vitamínov, minerálov a probiotík, ktoré bojujú proti mnohým ochoreniam.

Výhody cviklového kvásku:

 

 

  • pomáha bojovať s anémiou prostredníctvom vysokej dávky železa a vitamínu B
  • znižuje zápal vďaka obsahu cholínu
  • chráni pred srdcovými chorobami, pretože zlepšuje okysličenie svalov
  • znižuje krvný tlak vďaka dusičnanom obsiahnutým v repe
  • zabraňuje rakovine vďaka obsahu betanínov

 

 

Mnohí priaznivci tohto nápoja sa pýtajú, či sa dá cviklový zákvas piť každý deň.

Áno, ale v malých množstvách a v presne určených časoch.

Na udržanie zdravia stačí pol pohára denne, najlepšie ráno nalačno.

 

 

Ak chcete začať svoje dobrodružstvo s týmto nápojom?

Pozrite sa, ako si vyrobiť domáci cviklový kvások.

Cviklový kvások – recept

Ingrediencie:

 

 

1 kg repy

1 liter prevarenej, studenej vody

1 polievková lyžica soli

 

 

4 strúčiky cesnaku

2 bobkové listy

3 zrnká nového korenia

1 polievková lyžica nakladanej šťavy (kapusta alebo uhorka)

 

 

Príprava:

Cviklu si ošúpeme a nakrájame na hrubé plátky.

Cesnak si ošúpeme a každý strúčik prekrojíme pozdĺžne na polovicu.

 

 

Plátky červenej repy pevne uložíme do sterilizovanej nádoby a prelisujeme medzi ne cesnak. 

Pridáme bobkové listy a nové korenie.

Vodu zmiešame so soľou a šťavou z kapusty alebo nakladaných uhoriek.

 

 

Touto tekutinou potom cviklu zalejeme tak, aby ňou bolo všetko pokryté.

Nádobu prikryte ľanovou utierkou alebo čistou gázou a nechajte asi týždeň na teplom mieste.

Po uplynutí tejto doby kvások prelejeme cez sitko do čistej nádoby a uložíme do chladničky.

 

 

Kto by nemal piť cviklový kvások?

Napriek všetkým svojim prospešným vlastnostiam sa repný kvások neodporúča každému.

Pre vysoký obsah oxalátov sa neodporúča piť ľuďom trpiacim obličkovými kameňmi, dnou a reumatizmom.

 

 

Ako sme spomínali vyššie, kvások sa odporúča hypertonikom, a preto by ho nemali piť ľudia s nízkym krvným tlakom, ktorý ho ešte viac zníži.

Veľa zdravia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels

Najlepšie tipy pre zdravie