Neuveríte, aké ľahké je pripraviť toto chutné jedlo zo zemiakového cesta a syra.
Ak máte chuť na niečo sýte, chrumkavé a neodolateľne chutné, ďalej už nemusíte hľadať.
Výnimočný recept na fantastickú zemiakovú lahôdku z youtube kanála Enfes Yemek Tarifleri.
Aký varný typ zemiakov je najlepší na tento recept?
Na prípravu chutných zemiakových smaženiek sú najvhodnejšie zemiaky varného typu C. Tieto zemiaky sa vyznačujú:
Vysokým obsahom škrobu: Škrob je dôležitý pre dosiahnutie chrumkavej kôrky a zabraňuje rozpadaniu zemiakov počas vyprážania.
Múčnatou dužinou: Vďaka múčnatej dužine sa zemiaky ľahko rozvaria a po vychladnutí a rozdrvení sa z nich stane vláčna a tvárna hmota, z ktorej sa dajú tvarovať placky.
Jednoduché roztlačenie: Zemiaky typu C sa po uvarení ľahko roztlačia na kašu, ktorá je ideálna na prípravu zemiakových placiek.
Na zemiakové smaženky so syrom potrebujeme:
6 zemiakov (800 g)
1 pohár kukuričného škrobu (100 g)
150 g strúhaného syra
petržlenovú vňať
1 ČL soli
Na obalenie:
1 vajce
1 šálku strúhanky
Na vysmážanie:
rastlinný olej
Postup:
Zemiaky ošúpeme a umyjeme. Nakrájame na malé kocky.
Nakrájané zemiaky vložíme do hrnca a po okraj zalejeme vodou.
Prikryjeme pokrievkou a varíme do mäkka.
Uvarené zemiaky precedíme cez sitko. Zemiaky roztlačíme na pyré.
Do misky s roztlačenými zemiakmi pridáme škrob a dobre premiešame.
Ďalej pridáme nastrúhaný syr, nasekanú petržlenovú vňať a soľ.
Miesime rukami, kým zmes nedosiahne konzistenciu cesta.
Ruky si vymastíme rastlinným olejom.
Z cesta vytvarujeme podlhovasté krokety a poukladáme ich na podnos.
V samostatnej miske vyšľaháme vajce.
Kroketu obalíme najprv vo vajíčku a potom v strúhanke.
Na panvici zohrejeme väčšie množstvo oleja.
Vložíme krokety a z oboch strán smažíme do zlatista.
Môžeme servírovať.
Tipy:
Pre pikantnejšiu chuť môžete do zemiakovej kaše pridať nasekanú cibuľku, pažítku alebo petržlenovú vňať.
Ak nemáte radi strúhanku, môžete zemiakové placky obaliť aj v sezamových semienkach.
Zemiakové smaženky so syrom sú výborné aj ako príloha k mäsu alebo zelenine.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: