zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Moja babička si pridáva do kávy trochu masla: Dôvod vás prekvapí!

Káva podávaná s kúskom masla, vyvoláva možno mnoho emócií.

Mali by ste vedieť, že jej konzumácia môže mať pozitívny vplyv na zdravie, ak ju správne pripravíte.

Určite to stojí za vyskúšanie a preto sa v tomto článku s vami podelíme o recept.

 

 

Inšpirujte sa odporúčaním z portálu smakosze a vyskúšajte takúto kávu aj vy.

Aké sú výhody kávy s maslom?

Kombinácia týchto dvoch zložiek vám údajne dodá energiu oveľa viac, ako len klasická káva.

Babička mi hovorila, že vďaka tomuto ranému nápoju má jasnú a bdelú myseľ celý deň a aj veľa energie.

Maslo, ktoré do nej dáva však nie je len-tak obyčajné – nižšie zistíte o aký poklad ide.

 

 

Navyše, tento prídavok potlačí pocit hladu na dlhšiu dobu.

Navyše podporuje spaľovanie tukov, takže pomáha chudnúť, bystrí pamäť a povzbudzuje myslenie.

 

 

Počas dopoludnia je to ideálna voľba pre každého, kto potrebuje byť aktívny a zároveň chce aj schudnúť a zahnať pocit hladu počas dopludnia.

Tento návyk totižto spôsobí, že na obed nebudete potrebovať dobiehať „kalórie“ a bude vám stačiť aj menšia porcia.

 

Najdôležitejšie je v tejto súvislosti povedať, že do kávy sa nepridáva tradičné maslo, ale takzvané maslo ghí – exotický názov ukrýva obľúbenú surovinu našich babičiek.

Zázrak s názvom prepustené maslo

Naše staré mamy takto upravovali maslo najmä kvôli tomu, aby zvýšili jeho trvanlivosť a okrem toho zistili, že sa na ňom omnoho lepšie vypráža.

Obsahuje vitamíny A, B3, B12, E, K a mnoho minerálov.

Je v ňom obsiahnutý zinok, horčík, draslík, ale aj omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, ktoré naše telo potrebuje pre správne fungovanie srdca a krvný tlak.

Ghí maslo, ktoré je v podstate bio maslom, má na ľudský organizmus viaceré pozitívne účinky:

 

 

pomáha pri trávení,

zlepšuje stav pokožky, pomáha hojiť a zjemniť podráždenú kožu, pomáha aj pri popáleninách a pľuzgieroch,

na rozdiel od bežného masla znižuje cholesterol,

znižuje vysoký krvný tlak,

posilňuje imunitu organizmu,

podporuje správnu činnosť mozgu a zlepšuje pamäť,

upokojuje nervový systém.

Návod, ako pripraviť ghí maslo nájdete TU.

A ako si takúto kávu pripraviť?

Siahnite po čiernej káve, ktorú kombinujte s nesoleným prepusteným maslom a kokosovým olejom.

Môžete pridať aj aromatické prísady ako škorica alebo kardamón.

Škorica aj kardamón sú vynikajúce aromatické koreniny, ktoré stimulujú funkcie metabolizmu a navyše podporujú vylučovanie škodlivých látok z organizmu.

 

 

Recept na 2 porcie:

260 ml čiernej kávy

15-45 g prepusteného masla

10-20 g kokosového oleja

škorica a kardamón podľa chuti

kokosové mlieko z konzervy (voliteľné)

Postup:

Čerstvo uvarenú čiernu kávu zmiešame s rozpusteným maslom a kokosovým olejom, napríklad v hrnci, v ktorom sme roztopili oba tuky.

 

 

Pridáme korenie, premiešame a nalejeme do pohárov.

Kávu konzumujeme ihneď po príprave.

Káva a škorica

Ľudia si však často neuvedomujú, že skôr lieky neboli a naši predkovia si museli pomôcť sami s prírodnými metódami.

Škorica nielen krásne vonia ale aj dobre chutí.

Jej konzumácia so sebou prináša aj rad zdravotných výhod.

Jednoducho povedané, je to taký všeliek!

 

 

Škorica totiž v sebe má bielkoviny, sacharidy, vlákninu, vápnik, železo, tuk, horčík, fosfor, mangán, draslík, zinok, meď, selén, omega 3 kyseliny, omega 6 kyseliny, tiež vitamíny A, B, C, E, K a mnoho iných zdraviu prospešných látok.

Najjednoduchší a naobľúbenejší spôsob, ako si ju dopriať je pridať necelú lyžičku škorice do rannej kávy!

Rýchle odbúranie tukových zásob

 

 

Kofeín so škoricou sú skvelí bojovníci proti tukovým zásobám.

Ich sila spočíva v stimulácii metabolizmu, podpore správneho procesu trávenia a rýchlejšieho odbúravania tukových zásob.

Túto kúru na chudnutie poznali už pred stovkami rokov.

Pomôže pri slabosti, úzkosti a depresívnej nálade

 

 

Tieto stavy pociťuje z času na čas každý z nás.

Spojenie kávy a škorice dokáže uvoľniť myseľ, odbúrať stres a napätie.

Starší ľudia ich poznajú tiež ako prostriedok na zlepšenie pamäti a pozornosti (pôsobia rovnako ako Ginko tým, že zlepšujú prekrvenie organizmu).

Posilní imunitu

V zime sme obzvlášť náchylný na vírusové a bakteriálne ochorenia rôzneho typu.

Škorica posilňuje imunitu a zlepšujú tak schopnosť organizmu brániť sa proti nástrahám jesenného počasia.

Rýchlejšie sa postavíte na nohy

 

 

Káva je stimulantom aj sama o sebe, v kombinácii so škoricou vás však ešte viac nabije energiou a postaví na nohy.

Proti vypadávaniu vlasov

Zmiešajte 1 lyžicu teplého olivového oleja s lyžicou medu, lyžicou mletej kávy a ½ lyžičky škorice.

Túto zmes naneste na vlasové korienky a nechajte pôsobiť pár minút.

Kombinácia surovín stimuluje rast vlasových folikul a posilní štruktúru korienkov.

Pomoc pri infekciách močového mechúra

Do uvarenej kávy pridajte 2 lyžice medu a 1 lyžičku mletej škorice.

Zmes rozmiešajte v 1 pohári teplej vode a vypite.

Táto kúra pomáha pri infekciách močového mechúra.

Čo dokáže štipka škorice denne?

 

 

– môže výrazne znížiť hladinu cukru a tiež cholesterolu v krvi u ľudí s diabetom 2. typu

– pomáha pri kontrole náhleho vzostupu i poklesu hladiny cukru v krvi, čo môže znížiť chute na sladké

– pomáha pri chudnutí

– pomáha tiež zlepšiť účinky antioxidantov z iných potravín, ktoré pomáhajú telu brániť sa a posilniť imunitný systém

– stimuluje krvný obeh

– znižuje stuhnutie svalov a kĺbov

– zlepšuje trávenie

– stimuluje mozog

– dlhodobé užívanie škorice môže blokovať proteíny v mozgu, ktoré vedú k rozvoju Alzhaimerovej choroby

Veľa zdravia!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie