Na piškóty:
6 vajec
170 g cukru
180 g hladkej múky
70 g škrobovej múčky (Gustin …)
Na krém:
500 g masla
300 g cukru
100 ml vody
lyžička octu
2 PL kakaa
Na cukrový sirup:
400 g cukru ( na cukrový sirup)
100 ml vody (na cukrový sirup)
Ďalej:
250 g nesolených lúpaných arašidov
250 g čokolády na varenie
Postup:
Piškóta: Z bielkov a bielkov 3/4 cukru a vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, vlejeme ku snehu a ručne premiešame (jemne a opatrne). Nakoniec vmiešame preosiatu múku a škrob. Navrstvíme na plech vystlaný papierom vrstvíme pomocou cukrárskeho vrecka ostrovčeky (buflery) a pečieme asi 15 minút. Po upečení je cesto pevné, nie pružné.
Cukrový sirup: Cukor a vodu dáme variť kým sa neroztopí. Do cukrovej vody pridáme ocot. Cukrovú vodu necháme bublať, kým sa hmota neťahá ako vlasy. Po uvarení necháme vychladnúť.
Mäkké maslo dáme do misy a prilejeme k nemu uvarený sirup a kakao. Všetko vyšľaháme na krém.
Upečené cesto rozdelíme na dve polovice. Na piškóty nastriekame krém a spojíme ich. Dáme vychladiť.
Uvarime ďalší sirup zo 400 g cukru a 100 ml vody. Tento musí byt oveľa hustejší, ako ten predošlý, musí to byt naozaj lepkavá, ťahavá hmota ako med.
Arasidy nasekame v robote na jemnejsie kusky. Ak ich budete drvit valkom na cesto, tak to robte v davkach.
Naplnené gule namáčame najprv do hustého sirupu ten nemusí byt studený, stačí len trochu ochladený a v arašidoch. Čokoládu rozpustíme s tukom a nakoniec obaľujeme gule aj v tejto hmote.
Odložíme do chladu a necháme vychladiť v košíčkoch.