zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Pravdepodobne ju máte vo svojej záhrade aj vy, len ste si mysleli, že je to burina: Už NIKDY neničte túto rastlinu!

Ak ju máte na záhrade, pravdepodobne ju rovnako, ako väčšina záhradkárov považujete za postrach - veľmi húževnatú a odolnú burinu, ktorej sa dá len ťažko zbaviť a rýchlo sa rozrastá. Mali by ste však vedieť, že táto burina obsahuje viac omega-3 mastných kyselín ako rybí olej a je nesmierne prospešná pre naše zdravie.

Ak ju máte na záhrade, pravdepodobne ju rovnako, ako väčšina záhradkárov považujete za postrach – veľmi húževnatú a odolnú burinu, ktorej sa dá len ťažko zbaviť a rýchlo sa rozrastá.

 

 

Mali by ste však vedieť, že táto burina obsahuje viac omega-3 mastných kyselín ako rybí olej a je nesmierne prospešná pre naše zdravie.

Reč je o zázračnej burine portulake zeleninovej.

Zázračná zeleň

 

 

 

Jej vňať obsahuje až 2,2 % bielkovín, 0,5 % vynikajúcich tukov, 6,5 % sacharidov, 1,2 % vlákniny a 2,2 % minerálov (najmä draslíka, horčíka, vápnika, železa, fosforu a stopových prvkov).

Je bohatá na vitamín C i provitamín A, ale i vitamíny B1 , B2.

Obsahuje aj glykozidy, slizy, saponíny, horčiny, silice, flavonoidy a organické kyseliny (citrónovú, askorbovú, asparágovú, glutámovú).

 

 

Portulaka má sedemkrát viac beta-karoténu ako mrkva, šesťkrát viac vitamínu E ako špenát a štrnásťkrát viac Omega-3 mastných kyselín.

Tieto vitamíny a minerály sú ideálne na prevenciu rakoviny, mŕtvice a srdcových ochorení.

Dokonca sa ukázalo, že pomáhajú pacientom trpiacim nespavosťou.

 

 

Účinky na zdravie:

pomáha srdcu a cievam

bojuje proti nespavosti

udržiava silné kosti a kĺby

protizápalové účinky

posilňuje imunitu

pomoc pri hypertenzii

antidepresívny účinok

pomáha pri diabete 2. typu

obsahuje viac vitamínu A než akákoľvek iná zelená listová zelenina

predchádza srdcovocievnym ochoreniam a mozgovej mŕtvici.

Zázrak pre pokožku aj kosti

 

 

Portulaka dokáže pri povrchovej aplikácii dužiny listov liečiť viaceré kožné ochorenia, zmierňovať opuchy po uštipnutí hmyzom, znižovať vrásky či odstraňovať jazvy.

Ak trpíte na vypadávanie vlasov alebo lámavosť nechtov, portulaka dokáže tieto problémy tiež účinne liečiť.

Minerály nachádzajúce sa v portulake chránia kosti pred osteoporózou.

Portulaka je tiež výborným zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré chránia pred srdcovými chorobami a zlepšujú imunitný systém.

V čínskej medicíne sa portulaka používa na liečbu hnačky, krvácania v črevách, úplavice a hemoroidov.

Výborná zelenina

 

 

Z portulaky sa konzumujú tak listy, ako i dužinaté stonky, ktoré režeme najlepšie mladé.

Vtedy je ich chuť príjemná, kyslastá, jemne korenistá so slaným nádychom.

Keď rastlina začne kvitnúť, jej listy spevnejú a získajú ostrejšiu chuť – tej sa zbavíme, ak listy na chvíľu ponoríme do horúcej vody.

Výborný spôsob je aj odšťavovanie listov a pitie čerstvej šťavy.

Ako pestovať portulaku

 

 

Ak nenájdete osivo tejto zeleniny v obchode, popozerajte sa na e-shopoch.

Je to teplomilná zelenina, preto s výsevom môžete začať hneď, ako sa oteplí a nehrozia už mrazy.

Portulaka potrebuje veľa slnka a priepustnú pôdu.

Rastie veľmi rýchlo a prvú úrodu môžete zberať už po troch týždňoch od sejby

Zberajte ju až do kvitnutia, teda dva až tri krát za sezónu.
Kvitnúce rastliny majú tvrdé listy a ostrú chuť.

Recept na domáce probiotikum

 

 

Mali by ste však vedieť, že táto burina obsahuje viac omega-3 mastných kyselín ako rybí olej a je nesmierne prospešná pre naše zdravie. Reč je o zázračnej burine portulake zeleninovej.

Potrebujeme:

portulaku

vínny ocot

hrubú soľ

1 citrón

cesnak

čili papričku

citrónovú soľ

Na nálev na 1 l nádobu

100 ml octu

3 PL hrubej soli

1 PL citrónovej soli

Postup:

Portulaku dobre umyte a pripravte si sterilizované nádoby.

Do každej nádoby dajte 1 – 2 strúčiky cesnaku a feferónku.

Citrón si nakrájajte na plátky, do nádoby dajte vrstvu portulaky a na ňu 2 plátky citróna.

Znovu dajte vrstvu portulaky a vrstvite s cesnakom, feferónkou a citrónom.

Keď je nádoba plná, nalejte do nej nálev.

Nálev si pripravíte veľmi jednoducho tak, že do octu nasypete soľ, aj citrónovú soľ.

Premiešate a necháte ju úplne rozpustiť.

Potom pridajte trochu vody a dobre premiešajte.

Nalejte nálev do nádoby s portulakou a zvyšok dolejte obyčajnou vodou.

Zavrite viečko a nádobu dobre pretrepte.

Naložené poháre odložte na 1 týždeň na tmavé chladné miesto a môžete konzumovať.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie