plny-hrniec_transparent_negativ.png

Na obed bude pomaly pečený bôčik s cibuľou, cesnakom a kapustou: Kto to má rád?

Výborný je teplý ale aj studený len tak na chlieb!

Bravčový bôčik, vzhľadom k tomu, že sa jedná o mastný kus mäsa, nie je vhodný na každodennú konzumáciu.

 

 

Ale z času na čas si túto pochúťku určite pripravte podľa nášho receptu a potešte všetkých rodinných príslušníkov.

Fantastický recept na do chrumkava pečený bravčový bôčik z youtube kanála Lída Novotná.

Potrebujeme:

bravčový bôčik

2 veľké cibule

4 cesnakové strúčiky

soľ

rascu

vodu

Postup:

Cesnak očistíme a nakrájame na plátky.

Cibuľu ošúpeme a prekrojíme na polovicu.

Nakrájame na hrubé plátky.

 

 

Nakrájame bravčový bôčik.

Potom zvrchu aj zospodu spravíme do mäsa zárezy.

Poukladáme do zapekacej formy. Bravčové mäso posolíme.

Pridáme nakrájanú cibuľu.  Vložíme cesnakové plátky.

 

 

Vrch posypeme rascou. Bôčik podlejeme vodou.

Plech vložíme do predhriatej rúry.

Pečieme tri hodiny pri teplote 180°C.

Po určitej dobe vyberieme plech z rúry a mäso polejeme šťavou.

Potom pokračujeme v pečení.

 

 

Počas pečenia bravčový bôčik párkrát otočíme a pokračujeme v pečení.

Mäso sa musí úplne rozpadať a koža musí byť chrumkavá.

Hotovú dobrotu servírujeme s obľúbenou prílohou.

 

 

Dusená kapusta k bôčiku

Existuje mnoho spôsobov dusenia kapusty, tu je jeden z jednoduchých a chutných receptov

Potrebujeme:

1/2 hlávky kapusty (zelenej alebo savoyjskej)

1 stredná cibuľa, nakrájaná na kocky

2 strúčiky cesnaku, nasekané (voliteľné)

2 lyžice olivového oleja

1/2 šálky vývaru (zeleninového alebo mäsového)

1 lyžica jablčného octu

2 lyžičky hnedého cukru

Soľ a čierne korenie podľa chuti

1 bobkový list (voliteľné)

Nasekaná čerstvá petržlenová vňať na ozdobu (voliteľné)

Postup:

 

 

Kapustu nakrájajte na tenké rezance. Na veľkej panvici rozohrejte olivový olej na strednom ohni.

Vmiešajte cibuľu a (ak používate) cesnak a restujte do mäkka, asi 5 minút. Pridajte nakrájanú kapustu a premiešajte, aby sa obalila olejom.

Vmiešajte vývar, jablčný ocot, hnedý cukor, bobkový list (ak používate) a soľ a korenie podľa chuti.

Priveďte k varu, potom znížte teplotu, zakryte a duste 15-20 minút, kým kapusta nebude mäkká, ale stále mierne chrumkavá.

Občas premiešajte. Odstavte z ohňa a dochuťte soľou a korením podľa potreby. Pred podávaním posypte nasekanou petržlenovou vňaťou (voliteľné).

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes