zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Pohánka a kefír: Dve potraviny, ktoré vám pomôžu viditeľne schudnúť!

Pohánkovo – kefírová diéta je dobrý spôsob, ako sa rýchlo zbaviť prebytočných kilogramov. 

Tieto dva produkty sú užitočné aj samostatne, no keď ich skombinujete, účinok je fantastický. 

Prečistia telo od nečistôt a toxínov, zlepšujú činnosť gastrointestinálneho traktu, pankreasu a pečene, normalizujú hladinu cukru v krvi. 

 

 

Stavte na túto jednoduchú kombináciu, ktorú odporúča aj portál batranete a neoľutujete.

Prečo pohánka?

Pohánka je energetický bohatým zdrojom vitamínov a minerálov, ktoré zasýtia organizmus.

Zároveň neobsahuje lepok, no má viac bielkovín a menej sacharidov ako ostatné obilniny. 

Preto nie je žiadnym prekvapením, že práve pohánková kaša dodáva silu, zlepšuje energetický potenciál a dodáva telu odolnosť. 

 

 

Organické kyseliny (šťaveľová, citrónová, jablčná) obsiahnuté v pohánke, sú užitočné pri ochoreniach krvi (leukémia, anémia), cukrovke, zápche a kardiovaskulárnych ochoreniach.

Pohánka – záchrana pre cievy, pečeň a prevencia infarktu

Pohánka nie je len obyčajnou prílohou.

Už naše staré mamy vedeli o jej liečivej sile a vplyve na telesné ale aj duševné zdravie.

Bohužiaľ, pohánka sa z našich kuchýň takmer celkom vytratila.

Kedy pohánka pomáha?

 

 

Pri vysokom tlaku a proti ateroskleróze

V pohánke je látka zvaná „rutín“, ktorá sa radí medzi bioflavonoidy.

Zvyšuje pružnosť ciev, preto sa odporúča pri vysokom tlaku i pri ateroskleróze, pričom preukázateľne znižuje aj riziko infarktu.

Navyše má protirakovinové účinky.

Pohánku môžete konzumovať ako prílohu alebo s mliekom ako kašu.

Lepšia nálada

 

 

Väčšina výživových doplnkov na povzbudenie nálady a zlepšenie psychického prežívania obsahuje aj výťažky z pohánky.

Pohánka však najsilnejšie pôsobí keď je čerstvá, bez pridaných látok.

Jej konzumácia stimuluje mozgové procesy, vyrovnáva produkciu hormónov – ktorých nerovnováha sa podpisuje aj pod zmenami nálady.

Niektoré štúdie tiež hovoria, že pravidelná konzumácia pohánky vplýva na zlepšenie psychickej a emocionálnej odolnosti.

Bude sa vám lepšie spať

Naši predkovia si odkladali šupky z pohánky ako hotový poklad.

Používali sa ako náplň vankúšov a matracov, kde pohánka napomáha proti bolestiam krčnej chrbtice, chrbta, ramien, hlavy, proti migréne, nespavosti, reumatickým ťažkostiam či bolestiam kĺbov.

Pohánka bojuje proti insomnii spôsobenej rôznymi príčinami.

Pohánkové šunky sa tiež používajú k príprave pohánkového čaju a odvaru, pretože obsahujú vysoké množstvo rutínuvitamínu P, ktorý je dôležitý pre cievnu pružnosť.

Nabije vás proteínmi

Pohánka je bohatým zdrojom aminokyselina proteínom podobne ako vajcia či sušené mlieko. Tieto látky sú dôležité pre stavbu svalov, pohybové ústrojenstvo a samozrejme aj pre nervovú sústavu. Na rozdiel od produktov živočíšneho pôvodu je však pohánka omnoho ľahšie stráviteľná a proteíny z nej sa tak jednoduchšie vstrebávajú do organizmu.

Pomôže s tráviacimi ťažkosťami

Kyselina šťavelová obsiahnutá v pohánke v kombinácii s jej ďalšími zložkami pomáha regulovať hladinu kyslosti tráviaceho traktu. Pomáha pri problémoch s pálením záhy a stimuluje tráviace enzýmy pre ľahšie a rýchlejšie trávenie bez ťaživého pocitu.

Bojuje proti kŕčovým žilám

Mnohé výskumy dokázali, že pohánka posilňuje cievy, zlepšuje ich elasticitu a celkovo tak prospieva krvnému obehu.

Okrem toho, že zabraňuje vzniku kŕčových žíl, predchádza aj vážnejším ochoreniam, akými je ateroskleróza či infarkt myokardu.

Za úžasný vplyv pohánky na naše cievy môžu flavonoidy, konkrétne jeden z nich -rutín.

Rutín je známy tiež ako vitamín P, chráni bunky našej cievnej sústavy.

Zregeneruje pečeň a prospieva aj srdcu

 

 

Pohánka urýchľuje obnovu pečeňových buniek a ľudia, ktorý majú pečeňové ťažkosti by ju rozhodne mali mať vo svojom každodennom jedálničku. Okrem pečene sa vám však poďakuje aj vaše srdce, a obličky.

Pomôže pri cukrovke

Ľudia, ktorí trpia týmto ochorením určite poznajú neoceniteľné výhody konzumácie pohánky. Dokáže totiž rýchlo stabilizovať hladinu cukru v krvi a zabraňuje jej kolísaniu.

Prečo kefír?

 

 

Kefír je jednou z najbohatších probiotických potravín, ktoré podporujú proces detoxikácie a zlepšujú trávenie laktózy. 

Obsahuje vysokú hladinu vápnika, horčíka, biotínu, vitamínu B12 a mnohých ďalších užitočných látok.

Kefír, ako väčšina fermentovaných mliečnych výrobkov, zastavuje hnilobné procesy v čreve, stimuluje činnosť pečene a podporuje vylučovanie toxínov. 

 

 

Kefír a surová pohánka

Pre ľahšie trávenie by pohánka mala byť surová, ale nezľaknite sa toho.

Je totiž ešte chutnejšia, ako keď ju uvaríte.

Pravidelnou konzumáciou pohánkovo – kefírovej zmesi každé ráno, aspoň  niekoľko po sebe idúcich týždňov, rýchlo spozorujete účinok. 

Uvidíte, že vaše telo sa vám poďakuje.

Dobrú chuť!

Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels

Najlepšie tipy pre zdravie