plny-hrniec_transparent_negativ.png

Piškóta rastie ako šialená aj bez prášku do pečiva: Stačí, ak poznáte TENTO jednoduchý trik!

Ako upiecť perfektnú piškótu? Toto radia profi cukrári!

Tento recept na piškótu bez prášku do pečiva by mal mať čestné miesto v každom zošite s receptami.

 

 

Toto je najlepší základ pre skvelé koláče a iné dezerty. Stačí poznať jeden trik z portálu pysznosci.

Vysoká piškóta, ktorá nepadá, je rovná a neobsahuje prášok do pečiva, je snom každého cukrára.

Na jednej strane to nie je žiadna veda. Existujú totižto oveľa náročnejšie recepty, v porovnaní s ktorými sa piškóta javí ako triviálna.

Kto však piškótu už vyskúšal, vie, aké ľahké je urobiť chybu, ktorá môže jednoducho skončiť fiaskom.

Piškóta bez prášku do pečiva – jednoduchý patent

Ak chcete pripraviť piškótu bez prášku do pečiva, ktorá nespadne a udrží tvar, pridajte do cesta hladkú múku alebo zemiakový škrob, a najmä dobre vyšľahaný sneh z bielkov.

Čo to presne znamená a ako treba šľahať?

Šľahať by ste bielky nemali príliš krátko, ale ani príliš dlho, pretože z „prešľahaných“ bielkov nebude nikdy dokonalá piškóta.

 

 

Postupujte presne podľa nižšie uvedených odporúčaní a pripravíte vysoký a nadýchaný koláč.

Na začiatku procesu prípravy snehu z vaječných bielkov je kľúčové opatrne oddeliť bielky od žĺtkov.

Dokonca aj najmenšie množstvo žĺtka môže narušiť proces šľahania.

 

 

Ďalším dôležitým prvkom, ktorý si musíte zapamätať, je, že ako misa, v ktorej budete penu šľahať, tak aj metlička musia byť dôkladne umyté a vysušené.

Nesmú byť mokré a ani mastné.

Okrem toho by ste penu nemali šľahať príliš dlho.

 

 

Bielky, ktoré boli „prešľahané“, sa začnú oddeľovať a zavodňovať, čo môže negatívne ovplyvniť konečný výsledok.

Na vytvorenie piškótového cesta bez prášku do pečiva sú dokonale vyšľahané bielky nevyhnutnosťou.

Na prípravu piškóty bez prášku do pečiva potrebujeme:

6 veľkých vajec

200 g práškového cukru

140 g pšeničnej hladkej tortovej múky

55 g zemiakového škrobu

Postup:

Bielky oddelíme od žĺtkov a potom ich dotuha vyšľaháme.

Ku koncu šľahania za stáleho šľahania po častiach pridávame cukor.

Potom postupne, jeden po druhom, za stáleho šľahania pridávame žĺtky.

 

 

Do vajíčkovej zmesi pridáme preosiatu múku a škrob.

Všetko spolu jemne ručne premiešame vareškou.

Tortovú formu (23 cm alebo 25 cm) vystelieme papierom na pečenie.

Potom cesto nalejeme do formy a zarovnáme.

Piškótu pečieme cca 35-40 minút pri teplote 170°C alebo do tzv. suchej špajdle.

Po upečení vyberieme horúcu piškótu z rúry a pustíme ju na podlahu alebo kuchynskú dosku z výšky cca 20-30 cm.

 

 

Necháme vychladnúť pri izbovej teplote.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes