Pečený bôčik podľa pani Katky si zamilujete. Pripravila ho totižto v mimoriadne chutnom prevedení, ktoré sme doteraz neochutnali.
Tento recept vám prinesie ten pravý chuťový zážitok, kedy mäso zostane šťavnaté a kôrka krásne chrumkavá.
Navyše, šťava vytvorená počas pečenia je vynikajúca na prípravu omáčok alebo ako podklad pre ďalšie pokrmy.
Recept zvládnete pripraviť jednoducho, podľa nasledovného receptu pani Katky.
Potrebujeme:
Cibuľa
Bôčik nakrájaný na plátky
Soľ
Cesnak
Drvená rasca
Korenie
Malý pohár piva
Vriaca voda
Bravčový vývar (z kostí, nepovinné)
Príloha:
Dusený špenát
Zemiaková knedľa
Postup:
Na panvici osmažíme cibuľu a preložíme ju do pekáča, bez použitia oleja.
Na cibuľu umiestnime osolené plátky bôčika, ktoré potrieme cesnakom, drvenou rascou a korením.
Pridáme malý pohárik piva.
Pekáč prikryjeme a pečieme v rúre asi pol hodiny.
Potom pekáč odkryjeme a počas pečenia podlievame vriacou vodou.
Lyžicou škrabeme to opečené okolo pekáča, aby šťava bola čo najlepšia.
Do šťavy roztlačíme 2 strúčiky cesnaku.
Na lepšie chute môžeme mäso podlievať bravčovým vývarom z kostí.
Teraz už stačí len podávať tento lahodný pečený bôčik s niečím dobrým na stranu, napríklad so zemiakovou knedľou alebo chlebom.
Zemiaková knedľa
Vôbec nie je tuhá a osliznutná, chutí fantasticky a u nás doma je to najobľúbenejšia, určite skúste.
Potrebujeme:
1 kg zemiakov
1/2 kg hrubej múky,
1 -2 vajcia podľa veľkosti
Postup:
Zemiaky ošúpeme, nakrájame a dáme klasicky variť do osolenej vody.
Po uvarení-môžu byť aj rozvarené-je roztlačíme ako keby sme robili zemiakovú kašu.
Ja používam ručný šľahač.
Pridáme vajíčko a múku a spracujeme cesto-nie je tuhé, je nadýchané.
Rozložíme si potravinovú fóliu, dávam dva pásy cez seba-a na ne naložíme cesto-vytvarujeme šišku a balením do fólie ešte upravíme tvar.
Na jednom konci urobíme uzol-kto nezvládne-môže zaviazať povrázkom.
A k tomu koncu poriadne knedlík natlačíme, upravíme a zaviažeme aj druhý koniec.
Varíme vo vriacej vode cca 20 minút až nám vypláva hore-sem tam otočíme a je hotovo.
Knedľa je ako pierko-tým že drží tvar vo fólii nemusíte dávať toľko múky a mať miesto knedlí betón. Knedľa je výborná a vôbec nie je osliznutá.
Dobrú chuť!