zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Všetci kupujeme ovsené vločky a pritom vedľa nich leží hodnotnejší produkt: Vyčistí črevá od toxínov a pomôže vám schudnúť!

Tento produkt je podceňovaným susedom ovsených vločiek.

Hoci sú väčšinou umiestnené na poličke hneď vedľa seba, málokto sa tomuto baleniu venuje, čo je veľká škoda.

Spoznajte všetky vlastnosti tohto produktu a začnete ho používať častejšie ako vločky.

 

 

Ak pravidelne kupujete ovsené vločky, nabudúce sa zastavte v tomto regáli dlhšie a pozrite sa na produkty, ktoré s ním susedia.

Ako uvádza portál przyslijprzepis, otruby sú produkt, ktorý by ste rozhodne nemali prehliadať. 

Čo sú otruby?

 

 

Mnoho ľudí sa pýta, či sú otruby a ovsené vločky rovnaké, ale líšia sa spôsobom výroby.

Vločky sú vyrobené z lisovaných ovsených zŕn bez šupiek a otruby sú jemne mleté ​​so šupkami.

Takéto plevy sa oddeľujú nielen pri mletí ovsa, ale aj mnohých iných obilnín, ako je pšenica, raž či pohánka.

Hoci ich niektorí ľudia považujú za odpad, v skutočnosti obsahujú veľa cenných živín a veľké množstvo vlákniny, vďaka čomu zasýtia na oveľa dlhšie

Aké vlastnosti majú otruby?

 

 

Na pultoch obchodov nájdete veľa druhov otrúb.

Všetky majú veľa nutričných hodnôt, no každý z nich má iné vlastnosti.

Pozrite sa, ktoré otruby sú najzdravšie:

Pšenica

 

 

Ocenia ich najmä ľudia pri redukčných diétach, pretože majú zo všetkých druhov najmenej kalórií a najviac vlákniny, keďže 100 g tohto produktu ich obsahuje až 43 g.

Navyše sa vyznačujú veľkou dávkou selénu, ktorý je cennou zložkou pre tráviaci a imunitný systém.

Špalda

Špalda je síce tiež odroda pšenice, no je oveľa hodnotnejšia, pretože obsahuje viac prospešných živín.

 

 

Spomedzi mnohých minerálov sú tu obzvlášť cenné vápnik a železo, ktoré pomáhajú udržiavať zdravé kosti a chránia pred anémiou.

Raž

Takéto otruby sa vyznačujú vysokým obsahom zinku, ktorý je nevyhnutný pre dobrý stav vlasov, pokožky a nechtov.

Nájdeme tu aj veľkú dávku draslíka, horčíka a vitamínu B9.

Ľudia, ktorí sa starajú o svoju postavu, ocenia aj to, že tieto otruby majú spomedzi všetkých druhov najnižšie množstvo sacharidov.

 

 

Ovos

Hoci majú spomedzi ostatných odrôd najmenej vlákniny, sú považované za najzdravšie zo všetkých otrúb.

Sú klasifikované ako beta-glukánová frakcia, ktorá sa pri kontakte s vodou stáva viskóznou a gélovitou, čím chráni sliznice tráviaceho traktu.

Okrem toho obsahujú aj najvyššie množstvo bielkovín zo všetkých druhov otrúb a veľa nenasýtených mastných kyselín.

Pohánka

 

 

Tento typ sa jednoznačne vyznačuje najvyšším množstvom bielkovín, a to až 39 g na 100 g.

Pozoruhodný je aj vysoký obsah cenných aminokyselín a minerálnych solí.

Z pohánkových otrúb sa získava aj rutín, ktorý posilňuje a utesňuje cievy a pomáha bojovať proti voľným radikálom.

Aké sú výhody konzumácie otrúb?

Prečo sa oplatí jesť otruby?

Samozrejme, každý vyššie uvedený typ má trochu iné vlastnosti, ale všetky majú mnoho spoločných výhod pre celé telo:

 

 

  • zlepšujú trávenie
  • podporujú peristaltiky črie
  • zmierňujú žalúdočné problémy
  • pomáhajú regulovať hladinu glukózy v krvi
  • znižujú vstrebávanie cholesterolu
  • pomáhajú zlepšiť koncentráciu
  • zmierňup príznaky stresu
  • posilňujú vlasy a nechty
  • zlepšujú stav pokožky

 

Ako konzumovať otruby?

 

 

Aby ste využili všetky vyššie uvedené vlastnosti, stojí za to zaradiť otruby do každodennej stravy.

Je však dôležité robiť to pravidelne, pretože vtedy uvidíme najlepšie výsledky.

Koľko otrúb môžete denne zjesť?

Odborníci odporúčajú bezpečnú dávku 2-3 polievkové lyžice denne, najlepšie rozdelené do troch jedál.

 

 

S ich množstvom sa to neoplatí preháňať, pretože pre veľké množstvo vlákniny môžu v nadbytku spôsobiť hnačky.

Do čoho pridať otruby?

Perfektne sa hodia do všetkých druhov jogurtov, müsli či ovsených vločiek a tak ich jeme najčastejšie.

Nie každý však vie, že sa dajú použiť na zahustenie omáčok a polievok a použiť ich na obaľovanie namiesto strúhanky. 

Veľa zdravia!

Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash

Najlepšie tipy pre zdravie