Recept mám z maminej kuchárky a keď sú slivky, vždy sa naň teší celá rodina.
Potrebujeme:
Korpus:
7 vajec
180 gramov kr. cukru
180 gramov polohrubá múka
1⁄2 balík prášok do pečiva
750 gramov zrelé slivky (umyté a rozpolené)
Nastrúhanú čokoládu alebo granko
Náplň:
1 liter mlieka
3 kusy smotanového pudingu alebo 3 Zlaté klasy
1 kus vanilkový cukor
2 lyžice kr. cukru
500 millilitrov kyslej smotany (môžeme nahradiť s mascarpone alebo vyšľahanou šľahačkou)
Postup:
Nachystáme si plech, ktorý vyložíme papierom na pečenie a papier ešte vymastíme maslom a vysypeme cukrom. Na plech uložíme tesne vedľa seba polovice sliviek (ja som mala prezreté slivky, ktoré sa mi počas pečenia krásne rozvarili). Hoci to v pôvodnom recepte nie je, ja zvyknem vrstvu sliviek posypať strúhanou čokoládou alebo grankom.
Na cesto si vyšľaháme bielky s cukrom vyšľaháme na sneh, krátko zašľaháme žltka a zľahka ručne primiešame preosiatu múku. Cesto rozotrieme na slivky rozložené na plechu a pečieme pri teplote cca 180°C cca 35 minút, alebo podľa skúsenosti so svojou rúrou.
Necháme vychladnúť a vychladnutý otočíme na druhý plech tak, aby sme mali slivky navrchu. Opatrne zložíme papier na pečenie.
Krém: Z mlieka, pudingových práškov a cukru uvaríme hustý puding. Ešte do horúceho zamiešame maslo, a po jeho vymiešaní pridáme kyslú smotanu. Rozmiešame. ešte teplú hmotu rozotrieme na slivky. Necháme vychladnúť a ešte aspoň hodinu dve stuhnúť v chladničke. Vrch môžeme posypať strúhanou čokoládou. Ak nechcete robiť varený krém, môžete vyskúšať krém z kyslej smotany a šľahačky a tvarohu, alebo zvoliť pudingy bez varenia. krém sa dá obmieňať, ale my máme najradšej práve ten pudingový.