zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Šéfkuchár varuje: Nové zemiaky s takýmito škvrnami určite NEKUPUJTE!

Pri výbere zemiakov v obchode by ste mali byť ostražití.

Nové zemiaky sú skvelou prílohou, ale sú také lahodné, že sa dajú jesť aj samotné.

 

 

Pri ich výbere v obchode by ste však mali byť ostražití.

Ak si na nich všimnete nezvyčajné fľaky, rozhodne ich nekupujte.

Portál pysznosci radí, na čo by sme si mali dať pri kúpe nových zemiakov pozor. 

Nové zemiaky majú tenkú šupku, ktorá sa dá jesť, a jemnú, maslovú chuť.

Sú dobrým zdrojom niekoľkých živín a obsahujú napríklad:

 

 

Vitamín C: Tento vitamín je veľmi dôležitý pre imunitný systém. Jedna šálka nových zemiakov poskytuje asi 25 % dennej odporúčanej hodnoty vitamínu C.

Draslík: Nové zemiaky sú tiež dobrým zdrojom draslíka, minerálu, ktorý pomáha regulovať krvný tlak. Jedna šálka nových zemiakov poskytuje asi 10 % dennej odporúčanej hodnoty draslíka.

Vláknina: Nové zemiaky sú dobrým zdrojom vlákniny, ktorá podporuje zdravé trávenie. Jedna šálka nových zemiakov poskytuje asi 5 % dennej odporúčanej hodnoty vlákniny.

Vitamín B6:  Vitamín B6 je dôležitý pre metabolizmus bielkovín. Jedna šálka nových zemiakov poskytuje asi 20 % dennej odporúčanej hodnoty vitamínu B6.

 

 

Nové zemiaky sú tiež dobrým zdrojom ďalších živín, vrátane horčíka, fosforu a železa.

Je to všestranná potravina, ktorú možno pripraviť rôznymi spôsobmi.

Môžu sa piecť, variť, dusiť alebo grilovať.

 

 

Sú chutným a zdravým prídavkom k akémukoľvek jedlu.

Výborne chutia s mäsom, omáčkami, kefírom či cmarom.

Nové zemiaky sú veľmi dobrou možnosťou na chudnutie – sú oveľa menej kalorické ako cestoviny a krúpy.

 

 

Ak teda chceme zhodiť zbytočné kilogramy, budú skvelé na redukciu.

Na čo si dať pozor pri kúpe nových zemiakov?

Pri kúpe nových zemiakov by ste sa však mali držať jedného zlatého pravidla.

 

 

Šéfkuchár varuje, aby sa zemiaky s takýmito fľakmi nekupovali.

Mladé zemiaky, teda prvé hľuzy, spoznáte podľa malej veľkosti a tenkej šupinatej šupky.

 

 

Oplatí sa po nich siahnuť, pretože sú menej kalorické ako skoré zemiaky, pretože sú bohaté na vodu a nie na škrob.

Vyhnite sa novým zemiakom s takýmito škvrnami

Šéfkuchár varuje – pri kúpe nových zemiakov by ste sa mali riadiť týmto jedným, no veľmi dôležitým pravidlom.

 

 

Cieľom je vyhnúť sa zemiakom, ktoré majú na šupke zelené škvrny.

Ukazuje sa, že môžu byť jedovaté.

„Takéto škvrny obsahujú solanín, toxickú organickú chemickú zlúčeninu. Jeho konzumácia môže spôsobiť vážnu otravu jedlom, ktorá sa prejaví bolesťami brucha, hnačkami alebo celkovým zhoršením zdravotného stavu,“ vysvetľuje šéfkuchár Aleksander Zachuta.

 

 

Solanín je odolný voči vysokým teplotám, takže varenie takýchto zemiakov je zbytočné.

Preto je lepšie sa takým zemiakom v obchode vyhnúť.

Veľa šťastia!

 

Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie