plny-hrniec_transparent_negativ.png

Nebeský MAĎARSKÝ makový krémeš: Ochutnal som pre 40. rokmi a zatiaľ ho iný zákusok neprekonal!

Mak, pomaranč, vanilka a čokoláda dokonale ladia v tomto nádhernom koláčiku.

 

 

Oplatí sa ho pripraviť aspoň deň pred servírovaním, aby sa nádherné chute v dezerte oveľa lepšie prepojili.

Mak bude chrumkavejší, ak ho chvíľu opražíte.

Fenomenálny recept na dokonalý makový dezert s vanilkovým pudingom z portálu femina.

Potrebujeme:

Na cesto:

20 dkg mletého maku

15 dkg masla

15 dkg práškového cukru

10 dkg polohrubej múky

 

 

6 vajec

1 pomaranč

0,5 dkg prášku do pečiva

Na krém:

2 balenia vanilkového pudingu v prášku

3 dcl mlieka

 

 

1 žĺtok

10 dkg masla

10 dkg kryštálového cukru

Na polevu:

10 dkg tmavej čokolády

3 PL rastlinného oleja

Postup:

Do misky preosejeme múku. Pridáme prášok do pečiva, mletý mak a nastrúhanú pomarančovú kôru.

Všetko spolu dobre premiešame.

 

 

Maslo izbovej teploty vyšľaháme s piatimi lyžicami práškového cukru.

Po jednom pridávame žĺtky.

Bielky vyšľaháme so zvyšnými 10 dekami práškového cukru.

Vyšľahané bielky v niekoľkých častiach vmiešame do maslovej zmesi.

Nakoniec pridáme múčnu zmes.

Homogénne cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie.

 

 

Potom cesto uhladíme.

Plech vložíme do predhriatej rúry na 180°C.

Pečieme 30-35 minút.

 

 

Pred vybratím z rúry cesto otestujeme špáradlom.

Ak sa špáradlo zapichnuté do cesta nelepí, je určite hotové.

Na krém nalejeme mlieko do misky, pridáme pudingový prášok a žĺtok.

 

 

Dôkladne miešame, kým nezostanú žiadne hrudky.

Za stáleho miešania varíme na miernom ohni do zhustnutia.

Krém odstavíme z ohňa a počkáme, kým vychladne.

 

 

Po vychladnutí vmiešame maslo s cukrom a vyšľaháme krém.

Makové cesto prekrojíme na polovicu a medzi pláty nanesieme krém.

Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu a vmiešame olej.

 

 

Vrch koláča potrieme čokoládovou polevou.

Dezert vložíme do chladničky aspoň na štyri hodiny, aby sa chute prepojili.

Po vybratí z chladničky môžeme servírovať.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: unsplash

Najlepšie recepty na dnes