Dnes už sa tento likér robí len zriedkavo a recept naň je nesmierne starý. Ja ho mám po dedovi. Čierne bobule arónie, 33 čerešňových listov, 33 lístkov malín a 33 listov čiernych ríbezlí sú skutočným vitamínovým koncentrátom s jemnou chuťou bobuľovín.
Likér „100 listov“ (v skutočnosti 99) je nielen vynikajúci, ale navyše veľmi prospieva aj zdraviu. Spájajú sa v ňom liečivé účinky jarných listov a plodov arónie, ktorá je sama o sebe považovaná za super plodinu.
Sto listov
Potrebujeme:
- 33 listov čiernej ríbezle
- 33 čerešňových listov
- 33 malinových listov
- 1 šálka čiernych plodov arónie
- 1 šálka cukru krupica
- 0,5 l vodky
- 1 lyžička kyseliny citrónovej
PRÍPRAVA
Všetky listy a plody arónie dôkladne umyte a dajte ich do veľkého hrnca.
Nalejte 800 ml vody, prikryte pokrievkou a položte na malý oheň. Zmes sa privedie do varu a varí sa približne 30 minút.
Ochlaďte a sceďte listy a bobule do sita, jemne na ne zatlačte lyžičkou, aby ste ešte vymačkali všetku tekutinu.
Hmotu listov a bobúľ možno potom odhodiť. Už nie sú potrebné.
Pridajte zvyšnú kvapalinu do cukru a kyseliny citrónovej. Mierne zahrejte, aby sa rozpustil.
Do ochladeného vývaru nalejte vodku.
Sceďte nápoj cez niekoľko vrstiev gázy. Je nielen chutný, ale aj atraktívny na pohľad.
Všetko, úžasný likér s listom s čerešňovou arómou a chuťou koláča je pripravený.