Sušené slivky sú najznámejším ľudovým liekom podporujúcim pravidelné vyprázdňovanie.
Výborný horúci nápoj vhodný nielen na zimu a chladné počasie, ale aj ako prírodný prostriedok proti zápche a na prečistenie čriev a ani zďaleka nielen to!
Recept z youtube na zdravý nápoj zo sušených sliviek.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Čo sa stane s vaším telom?
-odstránite z tela odpadové látky
-zlepší sa vám vyprázdňovanie
-podporíte správnu funkciu trávenia
-zlepšíte si metabolizmus
-posilníte imunitu
-posilníte kosti a chrupakvy
-zníži sa hladina zlého cholesterolu v krvi
-podporíte zdravé chudnutie
-farbivo, ktoré slivky obsahujú je päťkrát silnejší ako beta-karotén, päťdesiatkrát účinnejší a vitamín E a obsahuje desaťkrát viac vitamínu C ako citrón,
-obnovujú pečeňové bunky,
-prospivejú zdraviu obličiek,
-bojujú proti chudukorvnosti,
-zlepšujú pamäť,
-spomaľujú proces starnutia,
-bojujú proti zápalom,
-prevencia cukrovky,
Potrebujeme:
15 sušených sliviek
500 ml vody
strúhanú citrónovú kôru, škoricu (voliteľná položka)
med
cukor (podľa chuti)
Postup:
Sušené slivky môžeme použiť s kôstkami aj bez nich.
Slivky najskôr dobre umyjeme.
Vložíme ich do sitka a umyjeme pod prúdom teplej vody.
Do hrnca nalejeme vodu, pridáme slivky a necháme ich odstáť niekoľko hodín, aby absorbovali vodu a napučali.
Potom ich dáme variť na 15 minút, kým úplne nezmäknú.
Ak chcete, tak počas varenia môžete dochutiť strúhanou citrónovou kôrou a škoricou podľa chuti.
Nápoj aj so slivkami nalejeme do šálok, dochutíme medom a môžeme konzumovať.
Ďalšie z výhod konzumácie sušených sliviek:
Preventívne pôsobia pri rôznych problémoch, ako sú napríklad hemoroidy. Na detoxikáciu organizmu užívajte sušené slivky 1 hodinu pred jedlom.
Sú známe najmä tým, že sú užitočné pre zdravie tráviaceho traktu, teda účinné proti zápche, na pravidelné vyprázdňovanie. Chránia mozog pred škodlivými účinkami voľných radikálov.
Vedci sa domnievajú, že sú dobré pre kardiovaskulárne zdravie, ale majú aj protirakovinové účinky.
Obsahujú značnú hladinu draslíka, ktorý pomáha udržiavať normálny krvný tlak a tým znižuje riziko srdcových ochorení.
Bohatstvo antioxidantov, ako je beta-karotén, robí zo sušených sliviek veľmi žiadanú potravinu. Vláknina, ktorú obsahujú, plní dôležitú úlohu pri znižovaní cholesterolu.
Sušené slivky nie sú prehnane kalorické, nespôsobujú náhle skoky hladiny cukru v krvi, preto sa používajú pri diétach na chudnutie.
Zaujímavosťou je, že vláknina, ktorú obsahujú bráni nadmernému vstrebávaniu cukru do krvného obehu.
Ukázalo sa, že podporujú pocit sýtosti, čo je dobré, lebo vás zasýtia po diétnom jedle a nepriberiete z nich. Sú skvelé aj pre zdravie kostí a ich konzumácia znižuje riziko osteoporózy.
Konzumácia sliviek zabraňuje úbytku kostnej hmoty u žien po menopauze.
Ich konzumácia znižuje negatívny vplyv žiarenia na kostnú hmotu, preto by ich ľudia, ktorí sú na tomto druhu terapie, mali rozhodne zaradiť do svojho jedálnička.
Stimulujú vylučovanie moču, sú užitočné pri liečbe reumatizmu, aterosklerózy a anémie.
Ukázalo sa, že sú výborným spojencom v starostlivosti o krásu.
Spomaľujú procesy ako vypadávanie vlasov a predčasné starnutie pokožky.
Môžeme povedať, že sušené slivky sú výnimočnou potravinou pre zdravé starnutie.
Na zdravie!
Video návod: