Orechové slimáky
Potrebujeme:
Cesto:
hladká múka 250 g
práškový cukor 30 g
maslo 150 g (zmäknuté)
kyslá smotana – 1 – 2 PL
Orechová plnka:
vlašské orechy – 200 g (mleté)
kryštálový cukor – 40 g
vanilkový cukor – 1 PL mlieko
mlieko – 150 ml
Postup:
Zo surovín vypracujeme vláčne cesto a rozdelíme na dve časti, alebo necháme jednu časť.
Cesto rozvaľkáme na papieri na pečenie.
Orechovú plnku si pripravíme tak, že pomleté orechy premiešame s cukrom, zalejeme horúcim mliekom a trochu necháme prejsť varom. Je lepšie ak je plnka hustejšia a necháme vychladnúť. Plnku natrieme a cesto pomocou papiera zavinieme do rolády.
Zabalíme do fólie a dáme do mrazničky stuhnúť na 15-20 minút (lepšie sa potom krájajú plátky).
Pokrájame na 5 mm plátky (kto chce môže aj hrubšie) a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme približne 20 min. na 180 °C.
Existuje aj druhý spôsob prípravy, ktorý som tiež odskúšala – cesto dáme hneď po vypracovaní zabalené do chladničky odležať na pol hodinky-hodinku. Potom rozvaľkáme, natrieme alebo posypeme plnkou a narežeme na pásiky, ktoré rolujeme a rovno ukladáme na plech. Prvý spôsob je jednoduchší, druhý o niečo pracnejší, ale oba vyzerajú a najmä chutia vo výsledku famózne.
Ak robíte vyššie valčeky, pečte ich o niečo dlhšie.
Orechové rožteky
Potrebujeme:
450 g hladkej múky
200 g masla
200 g smotanového syra (Philadelphia, mascarpone – ako alternatívu môžete zvoliť jemný tvaroh)
100 g kryštálového cukru
2 žĺtky
Strúhanú kôru z jedného citróna
Štipku soli
Náplň:
2 bielky
130 g mletých orechov
1 bal. vanilkového cukru
2-3 lyžice kryštálového cukru
Postup:
Zmäknuté maslo ušľaháme s cukrom a žĺtkami do peny. Pridáme kôru, smotanový syr a nakoniec po častiach vmiešame do cesta múku so soľou. Vymiešame jednotné hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme odpočívať približne pol hodinku.
Medzitým si pripravíme náplň. V miske zmiešame vidličkou bielky s oboma druhmi cukru a nakoniec do hmoty primiešame orechy. Vznikne nám tuhšia hmota podobná cestu, ktorá sa bude ľahko tvarovať.
Odpočinuté cesto rozvaľkáme na tenký plát s hrúbkou 2-3 mm. Z plátu pomocou vykrajovátka alebo pohára vykrajujeme kolieska.
Z náplne si formujeme šúľky, ktoré vložíme do stredu každého kolieska z cesta. Potom okraje cesta preložíme cez náplň tak, aby sa okraje cesta prekrývali a stred zatlačíme vidličkou. Náš tip – aby cesto lepšie držalo, môžeme okraje prilepiť roztokom cukru (1 lyžičku cukru zmiešame s niekoľkými kvapkami vody a vymiešame sirup, ktorý použijeme na spojenie okrajov cesta).
Takto pripravené rožteky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov, kým pečivo nie je na povrchu zlatisté.
Upečené rolky môžeme posypať práškovým cukrom.
Orechové hniezda
Potrebujeme:
200 ml vody
200 g práškového cukru
150 g margarínu/masla
100 g horkej čokolády
150 g mletých vlašských orechov
250 g drvených maslových sušienok/piškót
Na obaľovanie:
Mleté orechy
Na plennie:
Nutellu
Postup:
Do hrnca s hrubším dnom nalejeme vodu, maslo a cukor. Preložíme na plameň a za stáleho miešania rozpustíme.
Drvené sušienky a mleté oriešky spojíme v miske, potom túto zmes zmiešame s rozpustenou čokoládovou hmotou. Dôkladne premiešame.
Z hmoty tvarujeme guľôčky – mokrými rukami. Guľôčky obaľujeme v mletých orieškoch.
Guľôčky ukladáme na plech vystlaný alobalom alebo papierom na pečenie. V každom kúsku spravím druhou stranou varešky otvor, do ktorého navrstvíme náplň.
gjMôžeme podávať okamžite.
Poznámka: namiesto orechov môžete zvoliť obaľovanie v strúhanom kokose.
Božské orechové rezy
Potrebujeme:
350 g hladkej múky
150 g zmäknutého margarínu alebo masla
100 g práškového cukru
½ bal. práškového cukru
4 žĺtky
1 lyžicu kakaa
Džem (napr. čučoriedkový)
Krém:
4 bielky
150 g práškového cukru
150 g mletých orechov
Postup:
Všetky prísady okrem kakaa zmiešame a vypracujeme jednotné cesto. Ak sa vám cesto zdá až príliš tuhé, pridajte trochu mlieka. Cesto rozdelíme na dve polovice a do jednej primiešame kakao. Prípadne môžete kakao vmiešať do celého cesta, je to na vás.
Plech na pečenie (20×30 cm) vyložíme papierom a na dno navrstvíme kakaové cesto.
Na cesto natrieme džem. V miske si z bielkov a cukru (pridávame postupne ) ušľaháme tuhý sneh. Nakoniec do snehu vmiešame orechy a rovnomerne nanesieme na cesto s džemom. Prikryjeme vrchným plátom cesta a dáme do vyhriatej rúry. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 160 stupňov asi 30 minút.
Orechové srdiečka
Potrebujeme:
Cesto:
300 g hladká múka
100 g práškový cukor
120 g mleté vlašské oriešky
240 g maslo
Žĺtková poleva:
4 ks žĺtky
150 g práškový cukor
1 PL rum
pár kvapiek citrónová šťava
Plnka:
440 g marhuľový džem
100 g mleté oriešky
1-2 PL rum
Postup:
Suroviny na cesto spracujeme do guľôčky, zabalíme ju do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky na minimálne 2 hodiny. Cesto môžete urobiť aj večer a na ďalší deň pracujete ďalej.
Rozvaľkáme na pracovnej doske na hrúbku cca 3-4mm a vykrajujeme srdiečka. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca 8 minút.
Dno plechu vyložíme papierom na pečenie. Upečené necháme na rovnej ploche vychladnúť.
Jedno srdiečko potrieme plnkou, a druhou polovicou polejeme žĺtkovou polevou, ktorú necháme zaschnúť a až potom zlepujeme.
Plnka:
Suroviny iba zmiešame. Ak je plnka hustá, pridáme o trochu viac rumu, ak je riedka, pridáme viac orieškov.
Poleva:
Žĺtky s preosiatym cukrom miešame, kým máme peknú, hustú polevu. Pridáme rum a citrónovú šťavu. Odporúčam pridávať v malých množstvách, podľa potreby. Hladkú polevou polejeme srdiečka a necháme zaschnúť pri izbovej teplote.
Orechové koláčiky
Potrebujeme (na 30 – 35 kusov):
Všetky prísady cesta musia mať izbovú teplotu!
Na cesto:
1 malé vajíčko
70 g kyslej smotany / prírodného jogurtu
70 g kr. cukru (alebo podľa chuti)
100 g masla
45 ml slnečnicového oleja
40 g kukuričného škrobu (vďaka tomu sú sušienky jemné a ostanú krehké; ak nemáte, nahraďte rovnakým množstvom múky);
asi 280 g hladkej múky
1 čajová lyžička prášku do pečiva
Štipka soli
1 bal. van. cukru
Náplň:
2-3 jablká (400 – 500 g)
70 g vlašských orechov – zomletých alebo nadrobno nasekaných
2 lyžice cukru (alebo podľa potreby)
1 čajová lyžička mletej škorice (voliteľné)
Ďalej:
Práškový cukor – na posypanie
Postup:
Pripravte cesto:
Do hlbokej misky vložte mäkké maslo, olej, cukor, vanilkový cukor, štipku soli, vajíčko a kyslú smotanu / jogurt. Vyšľahajte do hladka.
Postupne pridajte (v 2 krokoch) preosiatu múku s práškom do pečiva a kukuričným škrobom. Zamiešajte cesto vareškou alebo šľahačom (použite nástavce na cesto).
Vyformujte cesto do gule. Musí byť mäkké, homogénne a nelepivé.
Zabaľte do potravinovej fólie a dajte vychladiť na 30-60 minút.
Pripravte náplň:
Nastrúhané jablká s cukrom na panvici necháme niekoľko minút dusiť, kým sa neodparí tekutina. Pridajte nasekané vlašské orechy a mletú škoricu. Varte ešte 1 minútu.
Potom nechajte vychladnúť.
Výsledné koláčiky:
Cesto rozvaľkáme na hrúbku 5 mm a vykrajujeme kolieska s priemerom 6 cm. Do stredu dajte lyžičku náplne a okraje zahnite cez náplň. Na plechu vystlanom papierom na pečenie pečieme 10-15 minút pri teplote 170 stupňov.
Nechajte úplne vychladnúť, potom posypte práškovým cukrom a podávajte.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Dvojfarebné orechové kocky
Potrebujeme (na veľký plech):
cesto:
5 kusy vajce
200 gramov praskový cukor
80 mililitrov oleja
2 polievkové lyžice kakao
200 gramov polohruba muka
1⁄2 dodávateľa do pečiva
Orechová náplň
250 gramov mletých orechov
150 gramov práškový cukor
1 deciliter rumu
Biely priestor
200 gramov práškový cukor
200 gramov Cera
150 gramov sušené polotučné mlieko
čokoláda na namáčanie
Ďalej: poleva
Potrebujeme:
Žĺtky vymiešame s cukrom do peny, pridáme olej, vodu, múku s kakaom a práškom do pečiva. Z bielkov vyšľaháme sneh a zľahka ho vmiešame do žĺtkovej hmoty. Roztrieme na vymastený a vysypaný plech a dáme piecť. Pečieme približne 20 minút pri 160 ° C v teplovzdušnej rúre.
Upečené cesto potrieme marmeládou.
Orechová plnka: orechy pomelieme, pridáme cukor, rum a dobre vymiešame. Rovnomerne roztrieme na upečený plát cesta.
Na polevu: sušené mlieko a cukor v miske ručne vymiešame a vyhladzujeme hmotu, ktorú vyvaľkáme na papieri na pečenie vo vnútri plechu. Potom spolu s papierom sa hmota prekladá a vyklopí na koláč. Zahladíme a necháme stuhnúť. Nakrájame na kocky a máčame jeden rožtek do polovice rezu v čokoláde.
Fúkané orechové rožteky
Potrebujeme:
230 g cukor múčky
130 g mletých vlašských orechov
120 g Hery
100 g hladkej múky
1/2 lyžičky jedlej sódy
Postup:
Všetko zmiešame a dáme na pol hodiny do chladničky, aby cesto trochu oddýchlo. Plníme formičky len do polovice, pretože nám rožteky narastú.
Dáme piecť (nie sušiť) pri 180 ° C do ružova.Keď sú rožteky upečené, preložíme formičky na dosku a tam ich chvíľočku necháme vychladnúť, potom vyklepávame z formičiek. Konca máčame v čokoládovej poleve, alebo len obalíme v cukre.
Orechové rezy bez gramu múky
Potrebujeme:
Cesto:
6 vaječných bielkov
200 g mletých vlašských orechov
200 g kryštálového cukru
Štipka mletej škorice
Štipka soli
Krém:
400 ml mlieka
1 bal. vanilkového pudingu
150 g masla
100 g práškového cukru
Na ozdobu:
50 g mletých orechov
Postup:
Bielky ušľajáme so štipkou soli. Keď vznikne jemná mäkká pena, postupne začne pridávať cukor a ušľaháme do pevného krému – snehu, ktorý drží tvar. Nakoniec primiešame mleté orechy a škoricu.
Hmotu rozdelíme na 2 časti a pripravíme si dva plech rovnakých rozmerov (29×35 cm) a vystelieme ich papierom na pečenie.Na plechy rovnomerne navrstvíme bielkovú hmotu. Oba plechy upečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 stupňov, po dobu 15 minút.
Cesto pečieme oddelene, ak máte teplovzdušnú rúru, môžete piecť aj naraz. Keď je cesto upečené, necháme ho trochu vychladnúť, potom opatrne obrátime a odstránime papier na pečenie. Cesto je pomerne krehké, postupujeme preto veľmi opatrne.
Z mlieka a pudingového prášku uvaríme hustý puding a necháme ho mierne vychladnúť. Medzitým si ušľaháme zmäknuté maslo s cukrom do nadýchanej hmoty a tú postupne vmiešame do pudingu.
Vychladené krehké cesto rozdelíme na polovice – získame tak 4 pláty cesta. Krém rovnako rozdelíme na 4 časti.
Jeden plát cesta umiestnime na plochú tácku, navrstvíme krém a takto pokračujeme tak, že získame 4 vrstvy cesta a 4 vrstvy krému. Vrch posypeme drvenými orechmi a rezy a dezert vložíme na niekoľko hodín vychladiť do chladničky.
Pyramídy
Potrebujeme:
400 g kakaových maslových sušienok
170 g mletých orechov
150 g práškového cukru
2 lyžice kakaa
2 bielky
120 g masla
Rum a mlieko – voliteľné
Náplň:
100 g masla
100 g práškového cukru
2 žĺtky
Postup:
Bielky rozmiešame vidličkou tak, aby sa trochu spenili. Pridáme drvené sušienky, zmäknuté maslo, orechy, cukor a kakao. Rukou vymiešame cesto – ak je cesto príliš sypké, pridáme mlieko. Podľa chuti môžeme pridať aj niekoľko kvapiek rumu.
Teraz si pripravíme náplň. Žĺtky vymiešame nad parou spolu s cukrom. V samostatnej miske ušľaháme zmäknuté maslo do peny a potom zmiešame so žĺtkovou hmotou.
Pripravíme si formičky na úliky, vežičky (prípadne iní tvary a vysypeme ich práškovým cukrom. Formy naplníme tmavým cestom a do stredu urobíme jamku. Do jamky naplníme žĺtkovo-maslový krém. Uhladíme a môžeme podávať. Skladujeme na chladnom mieste.
Žĺtkové rezy
Potrebujeme:
6 bielkov
2 lyžice polohrubej múky
250 g kr cukru
250 g mletých orechov
Na krém:
6 žĺtok
2 lyžice cukru
2 lyžice mlieka
140 g práškového cukru
50 g bielej čokolády
150 g masla
Na polevu:
200 g bielej čokolády
5 lyžíc oleja
Postup:
Bielky s cukrom ušľaháme na tuhý sneh, nakoniec opatrne vmiešame orechy a múku.
Navrstvíme na plech vystlaný papierom (21 x 36 cm) a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov 30 minút.
Nad parou si ušľaháme žĺtky s cukrom. Postupne, za stáleho šľahania pridáme mlieko izbovej teploty. Zložíme z plameňa a do horúcej peny vmiešame nelámanú čokoládu a nakrájané maslo. Všetko spolu ušľaháme na hladký krém a ten len navrstvíme na upečené cesto.
Necháme vychladiť a potom jednoducho prelejeme polevou z rozpustenej bielej čokolády a oleja.
Môžeme ozdobiť nasekanými orechmi.
Orechové SiSi rezy
Potrebujeme:
5 vaječných bielkov
200 g kr. cukru
160 g mletých vlašských orechov
2 lyžice hladkej múky
Štipku soli
Na krém:
5 žĺtkov
150 g kr. cukru
500 ml mlieka
2 lyžice múky
1 bal. vanilkového cukru
200-250 g masla
Strúhanú čokoládu
Postup:
Orechy zmiešame s múkou. Bielky ušľaháme so soľou na tuhý sneh. Nakoniec sypkú zmes opatrne vmiešame do snehu. Väčší plech na pečenie vystelieme papierom a potrieme olejom, aby sa cesto nelepilo a nevrstvíme naň cesto – rovnomerne. Pečieme pri teplote 170 stupňov asi 40 minút. Kedže v ceste nie je prášok na pečenie, neotvárame rúru.
Cesto necháme vychladnúť a potom ho nakrájame na 4 rovnaké časti – môžete nakrájať aj na tri časti, ale zákusok bude nižší.
Na krém: V miske zmiešame žĺtky, mlieko, cukor, múku, vanilku a dobre premiešame – všetky prísady musia mať izbovú teplotu. Preložíme na slabý plameň a za neustáleho miešania uvaríme hustý krém. Zložíme z plameňa a necháme vychladnúť. V samostatnej miske si našľaháme zmäknuté maslo a po lyžičkách vmiešame do vychladnutého krém.
Teraz ostáva už len poskladať zákusok. Medzi pláty cesta navrstvíme krém. Časť krému si môžeme odložiť bokom a dozdobiť vrch zákusku. Nakoniec môžete ešte posypať nadrobno nasekanými orechmi.
Orechové trubičky
Potrebujeme:
15 dkg mletých vlašských orechov
15 dkg práškového cukru
15 dkg mletých piškót
2 vajcia domáce
1 lyžica kakaa
čokoláda na varenie
maslo alebo stužený tuk
biela čokoláda iná čokoláda na ozdobu
šľahačka + stužovač (alebo parížska šľahačka)
Roztopená čokoláda a drvené orechy
Postup:
Orechy, cukor, kakao, piškóty a vajcia poriadne prepracujeme.
Cesto rozvaľkáme na igelite alebo na doske posypanej práškovým cukrom na hrúbku asi pol centimetra. Nakrájame na malé štvorčeky a natáčame na malé plechové trubičky.
Necháme zaschnúť do druhého dňa. Potom stiahneme z trubičiek a máčame v čokoláde rozohriatej s maslom alebo stuženým tukom. Môžeme dozdobiť aj tak, že konce namáčate do rozpustenej čokolády a potom do orechov. Podľa fantázie ešte dozdobíme a necháme stuhnúť.
Plníme šľahačkou vyšľahanou so stužovačom alebo aj parížsku šľahačkou, podľa chuti.
Kto by sa bál surových vajíčok, myslím, že by sa dala nahradiť napríklad kyslou smotanou – asi len pôjdu horšie natáčať na trubičky, ale po zaschnutí by nemal byť problém.
Ponúkam vám dve verzie – prvú, úplne jednoduchú s ľahkým tvarohovým krémom a druhú s luxusným Swiss krémom. Obe sú fantastické!