Zemiaky môžete pripravovať na mnohé spôsoby. Najlepšie však chutia vtedy, keď sú na povrchu chrumkavé a vo vnútri úžasne šťavnaté. Presne také, ako v tomto recepte!
Potrebujeme:
950 g nakrájaných zemiakov (ideálne neskorý zber)
2 mrkvy nakrájané na plátky (140 g)
1 cibuľu nakrájanú nadrobno (100g)
100 g nakrájaných paradajok
2 lyžice oleja
Tymián, vegetu, červenú papriku, čierne korenie, soľ
Petržlenovú vňať nasekanú najemno
1 lyžicu paradajkového pretlaku
250 ml horúcej vody
280 g mrazeného alebo sterilizovaného hrášku hrášku
150 ml mlieka alebo smotany (10%)
Voliteľné:
Syr podľa chuti
Postup:
Na vyššej panvici zahrejeme olej a opražíme cibuľu. Pridáme k nej paradajky, mrkvu, zemiaky, paradajkový pretlak a koreniny. Miešame, kým zmes trochu nezhnedne. Potom prilejeme horúcu vodu a necháme na plameni ešte 15 minút.
Potom pridáme hrášok, opäť premiešame, pridáme mlieko, petržlenovú vňať – poprípade dochutíme soľou. Zložíme z plameňa.
Rúru predhrejme na 200 stupňov. Pripravíme si zapekaciu misu do ktorej navrstvýme zmes z panvice. Prikryjeme alobalom a necháme 20 minút piecť pod fóliou.
Následne fóliu odstránime a pečieme, kým zemiaky nie sú dostatočne upečené (môžeme posypať syrom).
Podávame s fašírkami, rezňami, duseným mäsom – alebo len tak, skvele totiž tieto zemiaky chutia aj samé o sebe.