Metrový koláč je ako stvorený pre hostí – skutočný sviatočný zákusok, ktorý má svoje miesto na vianočnom stole.
Pri príležitosti významných udalostí sa oplatí pripraviť pochúťku v špeciálnych príchutiach – výborne sa hodí kombinácia s citrónovým krémom.
Vynikajúci recept na legendárny metrový koláč z portálu sobors.
Potrebujeme:
Na krém:
3 vajcia
2 citróny
80 g masla
120 g kryštálového cukru
150 g kukuričného škrobu
Na cesto:
8 vajec
2 dcl oleja
500 g hladkej múky
2 PL nesladeného kakaového prášku
1 PL vody
500 g kryštálového cukru
2 dcl vody
1 balenie prášku do pečiva
1 PL rastlinného oleja
nastrúhanú kôru z 1 citróna (voliteľné)
maslo na vymastenie formy
Na polevu:
300 g čokolády
60 g masla
Postup:
Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny.
Nastrúhame kôru z citróna a vytlačíme šťavu.
Škrob zmiešame s časťou citrónovej šťavy, kým nezmiznú hrudky.
Do vaječnej zmesi pridáme citrónovú šťavu zmiešanú so škrobom, zvyšnú šťavu, nastrúhanú kôru.
A zamiešame.
Zmes varíme za stáleho miešania na miernom ohni do zhustnutia.
Hotový krém odstavíme zo sporáka a vmiešame zmäknuté maslo.
Krém prekryjeme potravinárskou fóliou, aby nezhustol.
Počkáme, kým úplne nevychladne.
Pripravíme si cesto: oddelíme bielky od žĺtkov.
Žĺtky s cukrom vymiešame do biela.
Potom pridáme olej (2 dcl), vodu (2 dcl) a vymiešame.
Do misy preosejeme múku s práškom do pečiva, potom ju pridáme k žĺtkovej zmesi.
Polovicu zmesi nalejeme do inej misky.
Do jednej z misiek pridáme kakao, olej (1 PL) a vodu (1 PL) a premiešame.
Do druhej zmesi pridáme citrónovú kôru.
Z bielkov vyšľaháme tuhú penu, potom jednu polovicu pridáme do kakaovej zmesi a druhú polovicu do bieleho (alebo citrónového) cesta.
Plechy vymastíme maslom, posypeme trochou múky, potom do nich nalejeme cesto a uhladíme.
Potom plechy vložíme do rúry vyhriatej na 170°C a pečieme 40-45 minút.
Pri pečení sa oplatí použiť test ihlou.
Cesto prikryjeme na mriežke a počkáme, kým vychladne.
Vychladnutý krém použijeme na zlepenie nakrájaných plátov cesta.
Pri skladaní striedame biele cesto s kakaovým.
Ak nám ostane krém, rozotrieme ho aj z vonkajšej časti cesta.
Čokoládu a maslo spolu rozpustíme nad parou a potom ňou potrieme zákusok.
Dezert vložíme na pár hodín do chladničky a potom servírujeme diagonálne nakrájaný na plátky.
Prajeme vám dobrú chuť!