Výborný recept na jablkový zákusok so smotanovým krémom a veľmi jemnou piškótou.
Určite si pochutnáte!
Potrebujeme:
Cesto:
130 g pšeničnej múky hladkej
70 g zemiakového škrobu
150 g kr. cukru
100 g masla
70 g margarínu
1 vajce
2 žĺtky
Na jablkovú vrstvu:
1,5 kg jabĺk
2 polievkové lyžice masla
2 ks vanilkového pudingového prášku
Krém Stracciatella:
0,5 l smotany na šľahanie 30%
250 g mascarpone
250 g grécky jogurt
0,5 šálky práškového cukru
100 g čokoládových vločiek
5 lyžičiek instantnej želatíny
1/3 pohára vody
Ďalej:
1 ks. citrónové želé
Postup:
Mäkké maslo, margarín a cukor vyšľahajte do peny.
Bez prerušenia šľahania najskôr pridajte jeden žĺtok po druhom a potom vajce.
Šľahajte ešte niekoľko minút.
Zmiešajte múku, škrob a pridajte do vaječnej hmoty. Dôkladne premiešajte pri najnižšej rýchlosti.
Cesto rovnomerne navrstvite na pečenie s rozmermi 20 x 30 cm, ktorý je na spodnej strane vystlaný papierom na pečenie.
Cesto je dosť tuhé, takže je najlepšie urobiť to špachtľou.
Vložte do rúry predhriatej na 175 ° C na približne 25 minút a pečte, kým nebude mať svetlo-zlatú farbu (test špáradlom)
Jablková vrstva:
Jablká ošúpte a nastrúhajte nahrubo.
Preneste do hrnca, pridajte maslo a duste na miernom ohni 3-4 minúty.
Pridajte pudingový prášok a dôkladne premiešajte.
Varte asi 5 minút, kým zmes nezhustne.
Nechajte vychladnúť a potom navrstvite na cesto.
Krém Stracciatella:
Nalejte želatínu do studenej vody a nechajte ju napučať, potom zahrievaním rozpustíme.
Mascarpone vyšľajte s práškovým cukrom a jogurtom, pridáme aj vyšľahanú smotanu.
Za stáleho miešania pridáme želatínu.
Nakoniec pridajte čokoládové vločky a tentokrát znovu premiešajte už len ručne, špachtľou.
Hotovú hmotu navrstvite na stuhnutú jablkovú hmotu.
Vložte stuhnúť do chladničky a pred podávaním nalejte na vrch citrónovú želatínu.