plny-hrniec_transparent_negativ.png

Najjemnejšie rožteky z kefíru: Cesto je také jemné, že nestvrdnú niekoľko dní!

Fantasticky chutný recept na rožteky z youtube. Pridajte do cesta kefír a nestvrdnú celé dni.

Potrebujeme:

kefír (teplý) – 250-280 g,

vajce – 1 ks.

cukor – 80 g,

soľ – 0,5 čajovej lyžičky,

zmäknuté maslo- 50 g,

suché droždie – 1 čajová lyžička,

múka – asi 500 g,

Ďalej:

hustý džem alebo lekvár – na plnenie,

sezam – na posypanie

žĺtok a mlieko na potretie

Postup:

Do teplého kefíru pridáme droždie, cukor a rozmiešame.

Pridáme vajce, maslo a rozmiešame.

V samostatnej miske zmiešame sypké prísady (múku preosejeme) a pridáme do zmesi.

Miešame najskôr metličkou a potom preložíme na pomúčenú dosku a miesime rukami jednotné cesto.

Preložíme do vymastenej misky, prikryjeme fóliou, utierkou a necháme kysnúť aj 1,5 hodiny.

Potom cesto rozdelíme na menšie časti, vyformujeme z nich bochníky a každý následne rozvaľkáme na ovál.

Na jednu stranu navrstvíme lyžičku náplne, zavinieme a druhú stranu narežeme na pásiky. Preložíme a vyformujeme rožtek.

Necháme asi 25 minút ešte podrásť na vymastenom plechu.

Potrieme rozmiešaným žĺtko s trochou mlieka a posypeme makom, alebo semienkami podľa chuti.

Pečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňov asi 25 minút.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Video návod:

 

 

 

Najlepšie recepty na dnes