Vždy som sa pri príprave veterníkov a venčekov z odpaľovaného cesta stretávala s rovnakým problémom.
Cesto nebolo také, aké by som sa priala – na plechu sa roztieklo, bolo príliš tvrdé, alebo jednoducho spadlo a vyzeralo skutočne nepekne.
Jedine s týmto receptom sa mi odpaľované cesto zakaždým podarí skutočne dokonale.
Držte sa ho a vaše venčeky aj veterníky budú prvotriedne.
Potrebujeme:
3 ks vajce
160 ml voda
50 ml olej
110 g hladká múka
na štipku noža trochu soľ
Krém:
400 ml mlieko
1 bal. vanilkový puding
1/2 bal. zlatý klas
4 lyžice práškový cukor
1 struk vanilka
125 g maslo
200 ml smotana na šľahanie
podľa potreby čokoládová poleva
Postup:
Do menšieho hrnca dáme vodu, štipku soli a olej.
Na miernom ohni privedieme do varu a pridáme preosiatu múku – stále miešajte, aby sa vám neurobili hrudky.
Neodporúčam miešať vareškou, ale metličkou.
Miešame na miernom ohni, kým sa z hmoty nevytvorí guľôčka, ktorá sa oddeľuje od stien a dna hrnca.
Odstavíme a necháme mierne vychladnúť.
Do mierne vychladnutej hmoty pridávame jedno vajíčko po druhom.
Za každým pridaným vajíčkom hmotu mixérom vyšľaháme.
Keď máte cesto hotové, preložíte ho do cukrárskeho vrecka a na papierom vyložený plech striekate kolieska.
Ja som striekala 2 vrstvy, aby boli venčeky vyššie, ale pokojne stačí jedna vrstva.
Pečieme pri teplote 200 stupňov do zlata.
Počas pečenia rúru neotvárajte, inak vám venčeky spadnú.
Keď sú venčeky zlaté, rúru vypneme a dvierka mierne pootvoríme (môžete podložiť dvierka vareškou, ak sa vám nedajú otvoriť len kúsok) a necháme ich takto vychladnúť v rúre.
Takto nespadnú a budú pekné vysoké.
Kým venčeky chladnú v rúre, pripravíme krém.
Klasicky uvaríme puding v osladenom mlieku, pridáme vnútro vanilkového struku.
Uvarený puding odstavíme, necháme mierne vychladnúť a pridáme 125 g masla.
Miešaním maslo v mierne vychladnutej hmote rozpustíme a necháme úplne vychladnúť.
Smotanu vyšľaháme do tuhej šľahačky a čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli.
Vychladnuté venčeky prekrojíme na polovicu a cukrárskym sáčkom navrstvíme vanilkový krém a šľahačku.
Vrchná časť venčeka namočíme do čokolády a zakryjeme šľahačku.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)