Mleté mäso v regáloch supermarketov sa môže zdať na prvý pohľad rovnaké a vyzerá, že sa líši len tým, či je z bravčového mäsa, hovädzieho mäsa alebo je to mix oboch druhov.
Pri výbere si však treba dať pozor na jednu zásadnú vec.
Viete, čo by ste si mali všimnúť a oblúkom sa takému mäsu vyhnúť?
Aj portál smakosze upozorňuje na to, že pod pojmom mleté mäso nájdete aj niečo úplne iné.
Presnejšie, pod pojmom „výrobok zo surového mäsa“.
Ak je mäso označené týmto názvom, určite si ho do košíka nevkladajte.
V balení totiž nie je len samotné mleté mäso.
Táto nenápadná odchýlka v názve vás môže pomýliť, že ste si vybrali 100% mleté mäso.
Nie je to však pravda.
Toto je totiž spôsob, ktorým výrobcovia oznamujú spotrebiteľom, že balenie obsahuje okrem mäsa aj ďalšie pridané látky, ktoré tam nepatria.
Pridané látky v takomto mäsa nie sú zdravé, ani potrebné.
Avšak túžba profitovať a znižovať náklady je silnou motiváciou pre výrobcov, ktorí sa neštítia toho takto vás nachytať.
Toto mäso obsahuje okrem mäsa aj celý zoznam korenín, príchutí, éčok, stabilizátorov a iných pridaných chemických látok, ktoré nájdete na etikete na zadnej strane.
Z toho dôvodu si dávajte vždy veľký pozor na to, aké produkty kupujete.
Kilogramové balenie neznamená kilogram mäsa
Balené mleté mäso v supermarkete je väčšinou mäsový polotovar s rôznymi názvami – mletý mäsový polotovar či sekaný mix.
Obsahuje vždy aj nevyhnutné zložky na uchovanie čerstvosti, vodu a veľa prídavných látok.
Kilogram výrobku teda nie je kilogram mäsa.
Hľadajte čo najvyšší podiel mäsa.
Vyšší prídavok vody – nad 10 percent – značí jasnú snahu výrobcu viac zarobiť.
A nezabudnite.
Najlepšie je kúpiť si mlynček na mäso a pomlieť si čerstvé mäso vlastnoručne doma.
Ak nemáte tú možnosť, kúpte si mäso vcelku u mäsiara a nechajte si ho tam aj pomlieť.
Tak aspoň vidíte, čo kupujete.
Veľa šťastia!