Tento recept na lahodný koláčik som našiel v starom zošite.
Naša mrveničková lahôdka je mimoriadne jemná a topí sa v ústach.
Moja rodina ho miluje a nikdy neostane len pri jednom kúsku.
Fantastický recept na mimoriadne obľúbený mrveničkový koláč z portálu przyslijprzepis.
Potrebujeme:
1 kg hladkej múky
100 g čerstvého droždia
500 ml mlieka
3 vajcia
1 a 1/4 hrnčeka kryštálového cukru
125 g margarínu
1/4 hrnčeka rastlinného oleja
Na mrveničku:
1/2 hrnčeka kryštálového cukru
1/2 hrnčeka hrubej múky
1/4 balenia margarínu
Postup:
Do hrnca nalejeme mlieko.
Pridáme cukor.
Mlieko zohrejeme.
Asi pol hrnčeka prelejeme do samostatnej misky.
Pridáme droždie a 2-3 lyžice múky.
Všetko spolu dobre premiešame a necháme kysnúť.
Do zvyšku mlieka pridáme margarín, olej a povaríme.
Vriacu zmes prelejeme do misky a premiešame drevenou vareškou.
Pridáme polovicu múky.
Cesto je horúce, preto ho neodporúčame miesiť ručne.
Postupne pridávame po jednom vajci.
Ďalej pridáme kvások a nakoniec zvyšok múky.
Pokračujeme v miesení cesta lyžicou.
Jeho konzistencia by mala byť dosť riedka.
Keď sa všetky suroviny spoja, misu prikryjeme utierkou a necháme kysnúť.
Vzhľadom na to, že cesto je ešte dosť teplé, tento proces by nemal trvať dlhšie ako 1 hodinu.
Ingrediencie na mrveničku vložíme do misky.
Do cukru a múky rukami rozdrvíme margarín.
Margarín by mal byť dobre vychladený, pretože ak je mäkký, vplyvom telesného tepla sa roztopí.
Takto nám vzniknú nepravidelné hrudky.
Vykysnuté cesto posypeme trochou múky a chvíľu miesime.
Cesto vložíme na plech s rozmermi 25 cm x 40 cm a posypeme mrveničkou.
Plech vložíme do predhriatej rúry na 180°C.
Pečieme asi 45 minút.
Po upečení necháme koláčik vychladnúť a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!