Možno ich máte práve vo svojej záhrade a ani netušíte, čo všetko dokážu.
Toto vás presvedčí, že nemusíte čakať až na jeho sladké plody.
Reč je na slovensku pomerne rozšírenej zelene – listoch viniča.
Listy viniča sú najmä v krajinách ako Grécko, Albánsko, Francúzsko či Taliansko veľmi dôležitou súčasťou jedálnička, ale aj tradičnej medicíny.
Tamojší ľudia totiž dobre vedia, aké sú tieto listy prospešné a že ich môžu využívať skôr a dokonca aj dlho potom, ako oberú posledné plody.
Listy viniča sú zázrakom z prírody
![](https://tojenapad.dobrenoviny.sk/wp-content/uploads/2020/07/grapevine-3520947_1920-1024x683.jpg)
Podľa portálu livestrong obsahujú veľké množstvo vitamínov (A, C, vitamíny skutpiny B) a cenných minerálov, predovšetkým draslíka, vlákniny, kyseliny listovej a mnohých antioxidantov.
Majú protirakovinové účinky, za tie môže najmä špecifická kombinácia živín, vitamínov a antioxidantov.
Posilňujú imunitu.
Chránia pred vírusovými a bakteriálnymi infekciami.
Stimulujú krvný obeh, znižujú krvný tlak.
Chránia cievy pred kôrnatením.
Cenný resveratol sa nenachádza len v plodoch, ale aj v listoch, ocenia ho najmä dámy, spomaľuje totiž proces starnutia.
![](https://tojenapad.dobrenoviny.sk/wp-content/uploads/2020/07/grape-233388_1920-1-1024x818.jpg)
Očisťujú organizmus od odpadových látok – majú silný močopudný účinok a majú aj mierny laxatívny účinok.
Pomáhajú čistiť obličky, črevá a močový mechúr.
Liečia žily a sú balzamom na boľavé nohy:
Listy viniča liečia kŕčové žily – výborné sú obklady z listov viniča, ktoré pomáhajú s problémom unavených a boľavých nôh.
Listy viniča sa oddávna používali ako prírodný liek na zápchu a pocit ťažoby pri trávením.
![](https://tojenapad.dobrenoviny.sk/wp-content/uploads/2020/07/olive-oil-356102_1920-1024x1024.jpg)
Hroznové liszty taktiež prečisťuje obličky, močový mechúr a močové cesty.
Sú výbornou prísadou jedál – mladé sa dajú jeseň aj len ta- samé.
Chutia podobne ako špenát.
Staršie listy sa používajú podobne ako naša kapusta – dá sa do nich zabaliť mäso, ryža, alebo sa používajú namiesto pšeničných placiek.
Ochutia dusené jedlá, spestria jednohubky, či šalátové misy.
![](https://tojenapad.dobrenoviny.sk/wp-content/uploads/2020/07/riesling-1567409_1920-1024x678.jpg)
Ako ich používať?
Okrem priamej konzumácie vo vašich obľúbených jedlách, výborné sú aj hroznové čaje – zo sušených listov, ale veľmi obľúbené sú aj zábaly či zápary.
Zábaly sa pripravujú podobne ako kapustové.
Zľahka sa rozklepú, aby sa narušila žilnatina a prikladajú na kŕčové žily.
Čaj zo sušených listov pomôže pri chrípke a prechladnutí.
2 lyžičky zalejeme 250 ml vriacej vody a necháme 4 minúty lúhovať.
![](https://tojenapad.dobrenoviny.sk/wp-content/uploads/2020/07/winery-3633009_1920-1024x683.jpg)
Pravidelné pitie čaju z listov viniča pôsobí ako prevencia závažných chorôb, ako je cukrovka, vysoký krvný tlak, stimuluje činnosť čriev a chráni aj pečeň.
Tento nápoj si určite dajte aspoň raz denne počas chrípkovej sezóny a nemusíte sa obávať, že vás choroba skolí.
Odvary z listov viniča pôsobia blahodárne aj na kožné ochorenia – zmierňujú podráždenie, opuchy, začervenanie a svrbenie.
Listy sa často pridávajú aj do kúpeľa a pomáhajú tak bojovať s dermatitídami rôzne pôvodu.
Na boľavé kolená použijeme obklad z listov viniča.
Asi 30 listov listov uvaríme v 500 ml vody.
Necháme 15 minút lúhovať prikryté pokrievkou.
Do odvaru namočíme handričku, dáme na ňu listy.
Preložíme a ešte horúci obklad pridržíme na koleno.
Prikryjeme fóliou a obviažem teplým uterákom.
Obklad necháme pôsobiť cez noc a opakujeme podľa potreby.
Listy viniča sú výborné aj do zaváranín, dodajú im výbornú chuť a vďaka nim ostanú zaváraniny chrumkavé.
Obklad na kŕčové žily
Hroznové listy jemne pomliaždite, aby sa z nich uvoľnila šťava.
Potom ich chvíľu zohrievajte nad parou.
Ešte teplé listy si poukladajte na miesta s kŕčovými žilami.
Obviažte ich potravinárskou fóliou a nechajte pôsobiť niekoľko hodín, napríklad cez noc.