zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Vonia ako petržlen, ale je oveľa zdravší: Po 60-tke ODSTRÁNI tento nepríjemný problém!

Táto liečivá bylina, ktorá sa zbiera na jar a v lete, vám môže pomôcť vyriešiť množstvo zdravotných problémov.

 

 

Používa sa napríklad na prípravu octov, odvarov alebo macerátov.

Prineste si ju z prechádzky domov a využite jej liečivé vlastnosti. 

 

 

Vďaka portálu przyslijprzepis sa v tomto článku dozviete viac o bylinke s názvom Kozonoha hostcová (Aegopodium podagraria), ktorá má mnoho blahodarných účinkov. 

S touto podceňovanou bylinkou sa zvyčajne zaobchádza ako s burinou.

Kedysi sa verilo, že ak sa objavila v záhrade alebo na pozemku, je to signál na očistu tela od toxínov. 

Vďaka týmto poverám sa pomerne často používala ako liek pre tých, ktorí trpeli bolesťami kĺbov.

Ochorenia boli zvyčajne spôsobené dnou alebo artritídou.

 

 

Zaobchádza sa s ňou ako s burinou a pritom je to cenná rastlina. 

Nepochybnou výhodou tejto rastliny je, že ju možno zberať až do jesene.

Je mimoriadne odolná voči nepriaznivým poveternostným podmienkam a navyše je dostupná všade tam, kde sa nepoužívajú pesticídy či iné prípravky na ochranu rastlín.

Môžete ju vidieť v spoločnosti pivoniek, kríkov černíc alebo v hájoch vedľa azaliek.

Aké ochorenia lieči?

 

 

Pozrite sa, čo všetko dokáže liečiť:

zmierňuje bolesti kolien

tlmí reumatické bolesti zápästia

pomáha pri bolesti prstov

účinná pri stuhnutých kĺboch

pomáha pri bolesti lakťov

zmierňuje opuch kĺbov

podporuje močový systém

zlepšuje trávenie a metabolizmus

pomáha detoxikovať organizmus

Ako ju používať?

 

 

Kozonohu možno použiť zvonka vo forme obkladov na kĺby z čerstvých listov alebo namazať boľavé kĺby šťavou vytlačenou z tejto rastliny.

Vnútorne sa používa vo forme čaju zo sušených listov, účinné sú aj rôzne maceráty. 

Pri bolesti kĺbov je vysoko účinný aj odvar z listov a kvetov kozonohy.

Liečivý ocot

Z kozonohy si môžete pripraviť rôzne nálevy, no ocot patrí medzi najsilnejšie.

Dokonale podporuje znižovanie hladiny cukru v krvi a tiež umožňuje elimináciu solí kyseliny močovej, ktoré sa hromadia v kĺboch ​​pri dne.

Nižšie uvádzame jednoduchý recept.

Ingrediencie:

1 litrová nádoba čerstvo natrhanej kozonohy

2,5 litra prevarenej vody

3 polievkové lyžice medu

 

 

Postup:

Kozonoha by sa mala zberať na miestach, ktoré nie sú ošetrené herbicídmi a nachádzajú sa mimo rušného mesta a ciest.

Použite listy aj stonky, pričom vyberajte tie najmladšie, hoci poslúžia aj tie veľké staršie.

Opláchnite v miske roztokom vody a sódy bikarbóny.

Potom znova opláchnite pod tečúcou vodou.

Preneste do veľkej nádoby a podlejte vlažnou vodou tak, aby bol povrch listov pokrytý.

Pridajte med a dôkladne premiešajte.

Vzniknutú zmes prikryte menším tanierom alebo pohárom, aby obsah nevyplával na povrch.

Nádobu prikryte gázou, aby ste zabránili vniknutiu múch, či iného hmyzu.

Každé 2 dni premiešajte a po 4 týždňoch je ocot hotový.

Odvar na bolesti kĺbov

 

 

Potrebujeme:

veľkú hrsť čerstvých kvetov aj listov

1 fľašu bieleho alebo červeného vína

Postup:

Do hrnca dáme časti bylinky, ktoré sme predtým opláchli pod tečúcou teplou vodou a zalejeme vínom.

 

 

Pomaly zahrievame 20 minút, občas premiešame.

Privedieme takmer do varu, ale nevaríme.

Hrniec máme stále prikrytý.

Vývar odstavíme, aby vychladol.

Pripravený vínny odvar pijeme v množstve pol pohára každý večer (dve hodiny po večeri) a ráno nalačno.

 

 

Pokračujeme v liečbe, kým bolesť kĺbov úplne nezmizne.

Veľa zdravia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie