Naše babičky a prababičky nemali vždy poruke lekára a už vôbec nie plne vybavené lekárne na každom kroku. S mnohými chorobami, s ktorými dnes bojujeme pomocou liekov, museli ony zápasiť len pomocou prírodných receptov. Zozbierali sme pre vás recepty proti viróze, nachladnutiu a kašľu, ktoré sú overené mnohými generáciami.
Proti kašľu
Cukrový sirup proti kašľu
Potrebujeme:
250 ml vody
250 g kryštálového cukru
1 vrecko tymiánu
Postup:
Cukor a vodu preložíme na plameň a rozvaríme. Keď je cukor rozpustený, pridáme tymián, prikryjeme pokrievkou a necháme odpočívať, kým tekutina nevychladne. Užívame 1 lyžičku sirupu 4-5 denne.
Teplé mlieko s medom
Pomáha pri virózach a nachladnutí. Dokáže tiež tlmiť dráždivý kašeľ a uvoľňuje hlieny. Čaj je najlepšie piť večer pred spaním.
Teplé mlieko s medom a maslom
Má rovnaké účinky, ale navyše blahodárne pôsobí na sliznicu podráždeného hrdla.
Teplý čaj so zázvorom, citrónom a medom
Má antibakteriálne účinky, bojuje proti zápalu a urýchľuje proces hojenia podráždených slizníc. Čaj prirpavujeme z 10 g strúhaného čerstvého zázvoru a 1 litra vody. Varíme približne 5 minút. Do vlažného čaju pridáme citrónovú šťavu.
Bylinkový sirup proti kašľu
Potrebujeme:
1 liter filtrovanej vody
¼ závoru (strúhaného čerstvého alebo sušeného)
¼ šálky sušených kvetov rumančeka
¼ šálky sušeného koreňa ibišu lekárskeho
1 lyžicu sušenej škorice
¼ šálky čerstvej citrónovej šťavy
1 šálku medu
Postup:
Vodu nalejeme do hrnca a pridáme sušené bylinky. Privediemie k varu a necháme variť, kým sa objem nádoby nezredukuje na polovicu. Potom zložíme z plameňa a prepasírujeme cez jemné sito.
Kým je kvapalina, ktorú sme získali ešte teplá (nie vriaca), zmiešame ju s citrónovou šťavou, medom a dobre premiešame.
Skladujeme v uzatvárateľnej nádobe v chladničke po dobu dvoch mesiacov.
Dávkovanie: Dospelí 1 lyžicu sirupu 3x denne, deti 1 lyžička sirupu 2-3 x denne v závislosti od ťažkostí
Obklady:
Medový obklad proti hlienom a zápalu priedušiek
Na prípravu medového obkladu budete potrebovať:
- Organický surový med
- Múku
- Bravčovú masť alebo olej
- Čisté bavlnené tkaniny
- Obrúsok a sadrový pásik
Ako na prípravu:
- Múku zmiešame s malým množstvom medu, aby vznikla hustá zmes. Zmes by však nemala byť taká lepkavá, aby sa držala rúk. Môžete pridať trochu oleja a v prípade potreby pridajte viac múky.
- Umiestnite zmes na obrúsok a zabaľte ju do bavlnenej látky. Zmes umiestnite na hruď v oblasti priedušiek a pľúc a pripevnite sadrovým pásikom, ale dajte pozor, aby zmes nebola aplikovaná na srdce, ale čo najďalej od neho. Odporúča sa nosiť bavlnené pyžamo
- Zmes možno odstrániť po 2-3 hodinách, ak liečime deti. Dospelí môžu mať obklad aj celú no.
Táto liečba môže spôsobiť, že sa pacient bude nadmerne potiť. Z tohto dôvodu je dobré používať špeciálne periny a obliečky, ktoré sú prievzdušné.
Tieto medové obklady majú protizápalový účinok. Viditeľné pozitívne výsledky sa objavia už v počiatočnom štádiu ochorenia, takže nimi možno predchádzať komplikáciám.
Liečba môže byť opakovaná počas niekoľkých dní v rade, ale už po prvej aplikácii pacient pocíti výraznú úľavu.
Tvarohový obklad
Používa sa na boľavé hrdlo. Na utierku alebo plátenú plienku naneste tvaroh, priložte na hrdlo a prekryte igelitom a šatkou.
Octový obklad
Ten sa používal na zníženie horúčky. Uterák alebo staré tričko sa namočí do vody s octom v pomere 1:1. Do uteráka sa zabalia nohy, prekryjeme igelitom a zabalíme do deky.
Kolieska citrónu alebo surový zemiak na zápästia
Prikladanie koliesok sa používalo na znižovanie teploty.
Proti nádche
Častým prostriedkom na liečbu príznakov prechladnutia a nádchy bol preplach nosových dierok soľným roztokom (voda a soľ). Roztok pomáha rozpúšťať hlieny, dezinfikuje a čistí dutiny.
Roztok vody a soli sa tiež používa na kloktanie pri zápale hrdla.
Pri nádche a zápalu dutín je tiež veľmi účinné naparovanie. Do vriacej vody sa vložia bylinky ako harmenček, tymián, mäta, alebo aj nakrájaná cibuľa. Naparuje priamo nad horúcou tekutinou minimálne 10-15 minút.
Ďalšie prostriedky liečby
Bylinkové čaje – z byliniek ako skorocel, šalvia, medovka, majoránka, anýz, fenikel, materina dúška, lipa… Potraviny, ktoré sa konzumovali vo zvýšenej miere boli červená kapusta, chren, repa, červené ovocie – najmä jablká.
Cesnak a cibuľa
Z cibule sa pripravoval cibuľovo-cukrový sirup proti kašľu, cibuľové obklady pomáhali bojovať proti hlienu a zápalu. Cesnak sa konzumoval vo zvýšenej miere, najčastejšie s mastnými hriankami.
Poznámka: Tieto metódy považujte za podporné metódy liečby a v prípade vysokej horúčky, alebo vážnejších príznakov ochorení sa na ne rozhodne nespoliehajte. Neváhajte navštíviť lekára.