Liečivé účinky kurkumy sú dobre známe.
Čaj z tohto žltého indického korenia má protizápalové a antioxidačné účinky. Je účinným pomocníkom v boji proti vírusom, zápalom, nádche a chrípke, ale môžete ho piť aj preventívne na posilnenie imunity.
Tento čaj je zvlášť účinný pri ochoreniach pľúc, kašli, zápaloch dýchacích ciest, vysokej horúčke aj obyčajnej nádche.
Tento čaj eliminuje zápalové procesy v tele, bojuje proti vírusom, baktériám a podporuje rýchle zotavenie.
Navyše pomáha aj pri suchom kašli a záchvatoch kašľa, ktorú dokážu potrápiť nejedného pacienta. Neváhajte a vyskúšajte tento domáci podporný liek.
Účinky na zdravie
Prevencia – kurkumín obsiahnutý v kurkume pôsobí ako silný antioxidant, navyše má protizápalový vplyv
Vychytáva voľné radikály – pôsobí
výrazne antioxidačne, je to špička v boji s voľnými radikálmi
Zmierňuje bolesti kĺbov – jeho silné protizápalové vlastnosti napomáhajú nielen pri zmierňovaní bolesti a opuchov, ale aj celkové negatívne prejavy tohto ochorenia. Vo všeobecnosti pôsobí ako prevencia
Podporuje imunitu – obsiahnutý kurkumínu, môže byť výrazne nápomocný pri posilňovaní imunitného systému aj u ľudí s výrazne oslabenou imunitou
Podporuje metabolizmus – kurkuma patrí medzi korenie, ktoré má pozitívny vplyv na metabolizmus a aj chudnutie
Detoxikuje organizmus – prečisťuje telo a dokonca bolo preukázané, že má pozitívny vplyv na krv (čistenie krvi)
Podporuje dobré hojenie rán a popálenín – má pozitívny vplyv na kožné ochorenia (ekzémy, akné, psoriáza)
Znižuje vysoký cholesterol v krvi – pri pravidelnom používaní kurkumy môže naozaj dôjsť k zníženiu vysokého cholesterolu v krvi
Potrebujeme:
5 šálok vody
2 palce koreňa kurkumy (tenké plátky, alebo pomletá kukruma, prípadne môžete nahradiť kurkumovým práškom)
1 – 2 palce koreňa zázvoru (tenké plátky)
Celú škoricu (do každej šálky)
1 bio citrón
kokosový olej
med
Postup:
Nalejte 5 šálok vody do hrnca a varte na miernom ohni až kým nezovrie.
Pridáme kurkumu, zázvor, kôru z citróna a varíme 10 minút.
Preceďte čaj cez jemné sitko, pridajte šťavu z citróna a premiešajte.
Nalejte do šálky, v ktorej je aj celá škorica a prípadne aj kokosový olej, alebo maslo a lyžičku medu.
Zamiešajte a vychutnávajte.
Zvyšok čaju je možné uchovávať v keramickej nádobe v chladničke 3 dni.
Zakaždým, keď si ho zohrejete, pridajte do šálky kokosový olej alebo maslo, aj med.
Video návod: