Táto rastlina je symbolom jari, ale málokto vie, aký poklad sa ukrýva v jej koreni. Práve ten sa zberá buď na jar, ale naopak na jeseň.
Mali by ste vedieť, že koreň tejto „buriny“ je skutočným zázrakom na chudnutie.
V dnešnom článku sa dzviete, ako ho správne využiť v boji proti nadbytočným kilám.
Práve v koreni sú obsiahnuté látky, ktoré dokážu rýchlo stimulovať metabolizmus a zvlášť účinná je v boji proti tuku.
Pomáha telu rýchlejšie ho spracovať a odbúrava tuky, ktoré sú už usadené v tkanive. Aj preto ju dietológovia velebia ako kráľovnú štíhlej línie.
Ako vám pomôže pri chudnutí?
Ako už správne tušíte, reč je o púpave. Púpava ako taká má veľmi nízku, až zanedbateľnú kalorickú hodnotu, no na druhej strane je doslova nabitá liečivými látkami a vitamínmi.
Rýchlo zlepšuje trávenie a najmä ovplyvňuje vstrebávanie tukov.
Odbúrava vodu zadržiavanú v organizme, očisťuje, zlepšuje vyprázdňovanie a správnu funkciu čriev, ktorá je pri chudnutí nevyhnutá.
V hlavičkách jej silu pri chudnutí nehľadajte, pozrite sa na koreň a listy
Je to práve koreň a listy, ktoré sa využívajú pri chudnutí.
Listy môžete konzumovať aj čerstvé – napríklad do šalátov, alebo nátierok, alebo sušené vo forme čajov. Z koreňa sa vyrábajú špeciálne nápoje a tiež sa rovnako ako listy hodí do šalátu.
Výluh na chudnutie a pre prečistenie celého organizmu!
1 lyžičku koreňa (môžeme použiť čerstvý, ale aj sušený) zalejme 300 ml vody a necháme cez noc (minimálne 8 hodín odležať pri izbovej teplote.
Ráno preložíme na plameň a necháme len prevariť.
Scedíme, necháme vychladnúť a keď má čaj príjemnú teplotu, môžeme piť. Čaj sa však nemá piť naraz – pred raňajkami si dajte pár dúškov (odporúča sa 3) a 20 minút po jedle tiež 3 dúšky.
Púpavový koreň sa zberá skoro na jar a to v marci, alebo v jeseni v mesiacoch október a november.
Pri vykopávaní dbajte na to, aby ste koreň nepoškodili, vyteká z neho veľa púpavového mlieka.
Ak je nutné koreň rozrezať, tak iba pozdĺžne.
Po očistení a zbavení nadzemných častí, umyte pod tečúcou vodou.
Koreň sa suší, čo najrýchlejšie na slnku, v tieni no ideálne je jeho sušenie umelým teplom do 50°C.
Púpavový koreň nesmie po usušení páchnuť, ostáva jej horkastá chuť.
Skladovať v dobre uzatvárateľných nádobách.
Výborný je aj čaj zo sušených listov púpavy. Pridajte doň aj škoricu či oregano.
Takýto odvar môžete piť počas dňa.
Okrem chudnúceho efektu, má púpava vplyv na celkové zdravie tráviaceho traktu, odkysľuje žalúdok a prečisťuje celý organizmus.
Má blahodárny vplyv na zdravie pečene a obličiek.
Recept na výborný šalát z koreňa púpavy
Potrebujeme:
2 paradajky
30 listov púpavy
3 ks koreňa púpavy
Jarnú cibuľku
1/2 uhorky
2 listy čínskej kapusty
1 lyžičku olivového oleja
Postup:
Koreň očistíme podobne ako mrkvu či inú koreňovú zeleninu.
Pomocou škrabky odstránime vrchnú šupku a umyjeme – nakrájame na kolieska.
Pridáme natrhaný šalát, listy púpavy, nakrájanú uhorku a paradajky.
Premiešame, pokvapkáme olejom a ozdobíme jarnou cibuľkou. Výborná príloha na a zároveň šalát na chudnutie.