Nikdy si ich nenechám ujsť a konečne si ich môžem dopriať aj doma. Ak tiež neviete odolať v tejto dobrote a tešíte sa na ňu ešte viac, ako na nábytok, určite vás poteším. :-)
Potrebujeme:
250 g mletého bravčového mäsa
250 g mletého vravčového
1 vajce
1 bielok
1 cibuľku nakrájanú nadrobno
1 uvarený zemiak
200-300 ml sladkej smotany
1-2 strúčiky cesnaku
Soľ a korenie podľa chuti
Maslo
Omáčka:
Maslo
100 ml sladkej smotany (ideálne smotanu na šľahanie)
200 ml mäsového vývaru
2 lyžičky worcesterskej omáčky (prípadne podľa chuti)
1 lyžicu haldkej múky
Soľ, čierne korenie
Postup:
Na panvici si rozpustíme maslo a opražíme na ňom cibuľku, pridáme aj nadrobno nakrájaný cesnak a všetko spolu restujeme 5 minút. Zložíme z plameňa a primiešame k strúhanke. Primiešame aj nadrobno nastrúhaný zemiak, smotanu, vajíčko, bielok a nakoniec aj mäso. Ochutíme soľou a korením.
Hmotu je dobré miesiť aspoň 5 minút. Guličky by naozaj mali byť malé – asi 2,5 cm.
Guličky uložíme na plech vymastený trochou oleja a vložíme na 1 hodinu do chlaničky. Ak nemáte hodinu času, vložte ich na 25 minút do mrazničky.
Rúru nastavíme na 200 stupňov a guličky vložíme do rúry. Pečieme asi 20 minút, alebo dovtedy, kým nie sú guličky dostatočne prepečené.
Na omáčku rozpustíme na panvici maslo a potom primiešame múku.
Pár minút spolu varíme za stáleho miešania. Potom primiešame aj vývar, worcesterskekú omáčku a prevaríme za stáleho miešania. Ako posledné primiešame smotanu a do tejto omáčky vložíme aj mäsové guľky. Necháme chvíľu povariť v tejto omáčke a ochutíme soľou a korením.
Podávame s cestovinou alebo inou prílohou podľa chuti.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: onetwoshetwo