Minulo sa vám doma pečivo a nechce sa vám utekať do obchodu? Pripravte domáce rožky a verte, že z obchodu je už nikdy nekúpite.
Potrebujeme:
1 kg hladká múka
250 ml olej
600 ml mlieka
2 kocky droždia
1 lyžica kr. cukor
2 lyžice soľ
sezam alebo rasca na posypanie
Postup:
200 ml mlieka ohrejeme, pridáme vrchovatú lyžicu cukru a necháme cukor rozpustiť. Keď je cukor rozpustený, pridáme dve kocky droždia a necháme vzísť kvások.
Do väčšej misky preosejeme múku, pridáme olej, zvyšné mlieko, soľ a kvások. Spracujeme hladké cesto, ktoré necháme kysnúť na teplom mieste.
Vykysnuté cesto opäť spracujeme a necháme kysnúť. Z vykysnutého cesta oddelíme menšie kúsky – oddelíme približne rovnaké kúsky a spracujeme do guľôčky (35 – 40 ks).
Každú guličku rozvaľkáme na tenký plát, ktorý zrolujeme do tvaru rožka. Rožky preložíme na papierom vyložený plech na pečenie a necháme ich na plechu chvíľu kysnúť.
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 220 stupňov cca 10-12 minút. Pred pečením ich môžete potrieť olejom, rozšľahaným vajíčkom alebo teplým mliekom, posypať rascou alebo sezamom.
Upečené rožky zakryjeme vlhkou utierkou a necháme stáť 4-5 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: coolinarika