plny-hrniec_transparent_negativ.png

Je zdravšie vajíčko namäkko alebo natvrdo? Málokto si vyberie správne!

Je dobre známe, že vajcia, konzumované s mierou, sú dôležitou zložkou našej stravy.

Ale v akej forme by sme ich mali konzumovať?

Ktorý variant je lepší pre zdravie?

 

 

Praktický recept na varené vajcia z portálu smakosze.

Nenápadné slepačie vajíčko je neodmysliteľnou ingredienciou kuchyne po celom svete.

Okrem toho, že je často nepostrádateľné v mnohých receptoch, je aj surovinou samo o sebe, po ktorej veľmi radi siahame.

 

 

Niet divu – dvojfarebná lepkavá hmota uzavretá vo vápnikovej škrupine sa ukazuje ako jedna z najflexibilnejších kulinárskych ingrediencií na svete.

Samotné vajíčko konzumujeme vo forme praženice, prípadne natvrdo alebo namäkko uvarené, pošírované, osmažené a často aj surové.

Je niektorá z týchto foriem zdravšia?

 

 

Čo obsahuje vajíčko?

Táto otázka je oprávnená, pretože vajcia obsahujú množstvo zložiek, ktoré by sme chceli pri príprave pokrmu ušetriť.

Je to jeden z najlepších zdrojov vysoko stráviteľných bielkovín.

 

 

Obsahuje takmer všetky vitamíny, množstvo dôležitých mikroelementov a omega nenasýtené mastné kyseliny.

Niektoré z týchto zložiek sú však citlivé na vysoké teploty.

Preto treba k nadmernej tepelnej úprave vajec pristupovať opatrne.

 

 

Pár minút tepelnej terapie spôsobí, že vajíčko stratí svoje vlastnosti.

Ako dlho variť vajcia

To znamená, že vajce uvarené na tvrdo, ako sa len dá, nie je tou najlepšou voľbou na raňajky.

 

 

Každý má, samozrejme, svoje vlastné postupy, ale zvyčajne varíme vajcia do stuhnutia 7-8 minút (a niektorí oveľa dlhšie).

Medzitým sa 7 minút považuje za hranicu, po ktorej vajce začne vplyvom tepla rýchlo strácať živiny.

Preto sa medzi varenými vajcami oplatí vybrať tie, ktoré majú stále tekutý žĺtok.

 

 

Vajcia uvarené namäkko sú oveľa lepšie ako natvrdo.

Rovnako ako pošírované vajcia s tekutým žĺtkom.

Ak máte radi viac praženicu, mali by ste zvoliť praženicu, ktorá nie je uvarená príliš natvrdo.

 

 

Ak máte radšej praženicu, radšej tekutú ako uvarenú na omeletu.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: unsplash

Najlepšie recepty na dnes