Tento koláč jednoducho každý miluje. Je fantastický a viete ho rýchlo pripraviť. U nás v rodine sa recept na tento jablčník dedí, pretže lepší od neho neexistuje!
Potrebujeme:
40 dkg hladkej múky
25 dkg masla
1/2 kypriaci prášok do pečiva
15 dkg cukor práškový (ja dávam menej, stačí aj 70g)
2 polievkové lyžice mlieka (ak namiesto mlieka dáte do cesta 2-3 polievkové lyžice bieleho jogurtu, alebo kyslej smotany, netreba ani vajíčka a na výsledku to nespoznáte)
2 vajcia
Plnka:
1kg jablká
1/2 balíčka- cukor vanilkový
podľa chuti cukor kryštál a mletá škorica
Postup:
Na doske preosejeme múku, rozmrvíme v nej maslo, rozmiešame prášok do pečiva a cukor.
Pridáme vajcia a keby bolo cesto tvrdé pridáme 2 lyžice mlieka. Ak nemáte vajcia, pridajte do cesta 2 lyžice kyslej smotany, alebo bieleho jogurtu.
Všetky tieto prísady na cesto spracujeme a rozdelíme na dva rovnaké diely.
Jeden diel vyvaľkáme a prenesieme valčekom na maslom pomastený a múkou vysypaný plech ( plech som použila s rozmerom 36×26 cm, ale kľudne môže byť aj menší).
Ja som si pomohla papierom na pečenie, kde som si podľa plechu obkreslila potrebnú veľkosť, a cesto som na papieri vyvaľkala. Pomocou papiera a valčeka som cesto preložila na plech.
Na cesto dáme nastrúhané jablká, posypeme vanilkovým a kryštálovým cukrom a ešte škoricou. Na jablká dáme druhý diel vyvaľkaného cesta, popicháme vidličkou a dáme upiecť v rozohriatej rúre asi na 200 stupňov, až kým koláč nechytí ružovkastý nádych.
Po upečení a vychladnutí posypeme práškovým cukrom a pokrájame.
Prajem dobrú chuť!